ZETApress

hírportál

XV. Nemzetközi Gyűjtőtalálkozó

Jakabházyné és Gémes GyörgyA budapesti SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban az olimpiák jegyében rendezi a MOB Hagyományőrző Bizottsága és a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) közösen, a XV. Nemzetközi Gyűjtőtalálkozót az olimpiai gyűjtők számára szeptember 28-án, szombaton. Az eseményre a szervezők 7 ország kiállítóit várják. A térítésmentesen látogatható kiállításon több ezer relikvia lesz megtekinthető.

Az előkészületekről a Dr. Gémesi György vezette MOB Hagyományőrző Bizottság és a Dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár által képviselt MOA, a közelmúltban egyeztetett a MOB székházában. A megbeszélésen elhangzott, a vendéglátó magyarokkal együtt 7 ország, több mint 60 kiállítója fogja bemutatni gyűjteményét. A kiállított tárgyak közt az olimpiai mozgalommal kapcsolatos ötkarikás jelvények, érmek, könyvek, zászlók, kitüntetések, képeslapok, plakettek, bélyegek, kártyanaptárak, emlékívek szerepelnek; az érdeklődők autogramokat, alkalmi bélyegzéseket is megcsodálhatnak.

A neves külföldi gyűjtők közt olyanok szerepelnek, mint a szerb Peter Arambasic és a horvát Dragan Gajinov (érmek), a cseh Petr Kremenak (aláírás), a szlovák Pavel König, a német Zumergrad Borisz és a romániai Göthér István (jelvény). A szombati eseményre természetesen a hazai ötkarikás ereklyék gyűjtői is készülnek: Balássy László, Borovitz Tamás, Kocsis Karger László, Győr Béla, Dr. Kovács László jól ismert nevek az olimpiai gyűjtők körében; de újoncként a fiatal Morár István is megmutatja aláírás-gyűjteményét.

Az eseményen ? a rajongók, fotósok és aláírásgyűjtők örömére ? olimpiai érmesek is részt vesznek: az aranyérmes birkózó Varga János, a bronzérmes vízilabdázó Katona András, az ezüstérmes vívó Bóbis Ildikó és a bronzérmes kajak-kenus, Mohácsi Ferenc már jelezte részvételét. A XV. Nemzetközi Gyűjtőtalálkozó szeptember 28-án, a SYMA Csarnok 3. emeleti Melbourne, Róma és Tokió termeiben, a reggel fél 10-től kezdődő regisztráció után kezdődik, 10 órakor pedig felcsendül az Olimpiai Himnusz. A találkozón a Magyar Sportmúzeum olimpiatörténeti kiállítása is megtekinthető lesz, 11 és 14 óra között börzét rendeznek a szervezők. A látogatók számára kihelyezett postahivatal áll majd a rendelkezésre, az olimpikonokkal pedig rövid beszélgetéseket hallgathatnak meg a jelenlévők ? tudtuk meg Vasvári Ferenctől.

Szóljon hozzá!