ZETApress

hírportál

Szirénázó óvodások

Egy különleges tűzoltóautót ? egy teljesen felszerelt Zuk A 15C fecskendős tűzoltókocsit kapott a városligeti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A Zuk 1975 óta szolgált, de soha nem volt bevetésen, ezért gyakorlatilag érintetlen, eredeti felszerelésével együtt érkezett a múzeumba, ahol egy hónapig láthatja most a közönség.

A tűzoltóautót a múzeum közönsége nevében egy óvodás csoport vette át, akik az autóba be is ülhettek, és természetesen a szirénát is megszólaltathatják. Az autót nem utólag alakították át, hanem a lengyelországi gyárban eleve exportra szánt tűzoltóautóként gyártották le, üzemek, kisebb települések részére. Szerencsére éles bevetésre nem volt szükség, de hetenkénti rendszerességgel kellett ellenőrizni a működőképességét. Az autót gyárilag egy 800 liter/perc teljesítményű, kétütemű motor hajtotta szivattyúval szerelték fel, amely az autó hátuljából emelhető ki.

Az 1975-ös gyártású Zuk tűzoltó autót a Dunakeszi Járműjavító (jelenleg Bombardier MÁV Kft.) létesítményi tűzoltósága üzemeltette. Azonban 2003-ban megszűnt a létesítményi tűzoltóság, így okafogyottá vált a tűzoltó autó üzemeltetése. A ZUK kisteherautókat 1956-1998 között gyártották összesen 6 típusváltozat készült a kisteherautókból és ezek között volt a kifejezetten tűzoltó autónak készült változat is. Összesen több, mint félmillió példány készült a ZUK különféle típusaiból.

A jármű műszaki adatai: A motorja 2120 cm3-es, kb. 70 LE (52 kW) teljesítménnyel, 3 + 1 fokozatú sebességváltóval szerelték és a végsebessége kb. 95 km/óra volt. A járművet 3 fős személyzet működtette. Egy 800 liter/perc teljesítményű, kétütemű motor hajtotta szivattyúval szerelték fel, amelyet egy P 70-es (Trabant előd) személyautó motorjából alakították ki. Ez kivehető a kocsiból, a vízcsap mellé lehetett leállítani. Összesen 4500 km-t futott a jármű a közel 40 év alatt, tűzoltásra (szerencsére) egyetlen alkalommal sem használták. A tűzoltóautó a tervek szerint egy hónapig lesz látható az autótörténeti kiállításban, utána a múzeum különböző programjaiban kap majd szerepet. Az autót a Bombardier MÁV Kft. adományozta a múzeumnak.

Szóljon hozzá!