ZETApress

hírportál

Argentin dinók Krétáról

A Magyar Természettudományi Múzeum Ludovika téri Kiállítási-csarnokában ma délelőtt betekintést nyerhettünk a pénteken nyíló Patagónia óriásai ? Argentin dinoszauruszok című, tudományosan jelentős és igen látványos kiállításba.

Dr. Bajzáth Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese köszöntője után Dr. Főzy István paleontológus, a kiállítás szakértője tartott tárlatvezetést. A kiállítás a földtörténeti középkor óriásait, a déli félteke dinoszauruszait mutatja be hiteles csontvázmásolatok és interaktív kiállítási elemek segítségével. Az állami garanciával megvalósuló kiállítás biztosítási összege 513 ezer 211 euró. Az eseményen az óriás origami dinoszaurusz hajtogatói, Budai Péter és Zsebe József feltették az utolsó darabot a papírdinóra, majd mi is kipróbálhattuk a hajtogatást kicsiben is.

Újabb dinoszaurusz csorda érkezett szeptember közepén a Magyar Természettudományi Múzeumba. Patagónia ? és a világ ? legnagyobb és legöregebb dinoszauruszai, teljes csontvázak másolatai, dinófészek, megkövesedett dinoszaurusz tojások és játékos bemutatók várják a dinórajongókat szeptember 28-án, szombattól 2014. július 31-én, csütörtökig. A nemzetközi vándorkiállításban a 16 dinoszaurusz csontváz mellett a tudományos magyarázatokat interaktív elemek adják át a látogatóknak, így a kisebb korosztály is megismerheti Patagónia ősi világát. A kiállítás 2007-ben érkezett Európába, hozzánk Krétáról hozták alig két hete a Grupo Cultural S.R.L. szervezésében. A kiállítás két igazgatója Fabio Frachtenberg és Oscar Frachtenberg. Tőlünk jövő nyáron visszatérnek a dinók Dél-Amerikába, Ecuadorba.

Ez az év a dinoszauruszokról szól a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az egyedülálló hazai dinókat bemutató Eltűnt világok című kiállítás csontváz- és testrekonstrukciói, eredeti maradványai mellett, a múzeum kertjében felállított életnagyságú dinoszaurusz-szobrok is színesítik a palettát, a kép pedig a patagóniai óriásokkal válik teljesebbé. Az argentin Patagónia az Ígéret földje a paleontológusoknak, az őslénytankutatóknak, akik a bolygónkat 180 millió éven át uraló lényeket kutatják. Az Argentínában talált dinómaradványok a világon talált fajok 10%-át teszik ki, ami világosan jelzi az ország jelentőségét az őslénytani kutatásokban. Az itt fellelt hatalmas méretű dinoszauruszok az eddig ismert legősibb fajok. Több különleges tulajdonsággal rendelkeznek, mint ismertebb észak-amerikai társaik.

Híres óriások

A Barreales-tó környékéről származik Rebbi, a legnagyobb növényevő (Rebbachisaurus tessonei). Csontváza 17 méter hosszú, az állat súlya elérhette a 10 tonnát. A Rebbachisaurus az egyetlen Sauropoda, amelyben gyomorkövet találtak. Ennek az volt a szerepe, hogy letépett és majdnem egészben lenyelt növényeket a gyomorban megőrölje, mivel ezek a dinoszauruszok képtelenek voltak táplálékukat teljesen megrágni. A Megaraptor namunhuaiquit (hossza 6-9 méter, súlya 1 tonna) hatalmas, csaknem félméteres karmokat viselő mellső végtagja tette félelmetessé. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a ma ismert legnagyobb raptor. A kiállításon látható hatalmas karom az egyik legnagyobb raptor-karom, amelyet valaha találtak, és mivel kiváló minőségben maradt fenn, teljességében látható az ízület is.

A kiállítás nagytestű dinoszauruszai között található az óriási Giganotosaurus carolinii (hossza elérte a 14 métert, súlya 8 tonna volt), egy különleges anatómiai tulajdonságokkal bíró dél-amerikai bennszülött faj. Koponyája közel 2 méter hosszú volt ? nagyjából akkora, mint egy fürdőkád ? állkapcsában éles, recés szélű fogak sorakoztak. Felépítését és arányait tekintve sok közös vonást mutat a filmekből már jól ismert Tyrannosaurusszal. Nem kizárt, hogy a két nemzetség közös őstől származik, ám a paleontológusok ennek ellenére úgy vélik, hogy a nagyfokú hasonlóság oka leginkább a hasonló környezeti feltételek mellett zajló párhuzamos evolúciónak köszönhető. A két állatot ugyanis térben és időben egyaránt nagy távolság választotta el ? egymással soha sem találkoztak. Kicsi a bors, de… Az óriások ellensúlyozására bemutatják a kistermetű Gasparinisaura cincosaltensis-t is. Ez egy kutyaméretű, valószínűleg hordában élő, kedves kis növényevő dinoszaurusz volt. Valószínűleg a folyók ártereit népesítették be.

A nagy öregek

A legkorábbi dinoszauruszok: a Hajnali tolvaj (Eoraptor lunensis), Herrera gyíkja (Herrerasaurus ischigualastensis) és a Riojasaurus incertus, 225-215 millió éves triász időszaki rétegekből kerültek elő. Tojások, tojások, tojások, semmi más, csak tojások… Észak-Patagóniában ezernyi dinótojással teli területeket tártak fel az elmúlt években. A kiállításon látható néhány rekonstrukció, többek között egy Mussaurus patagonicus fészek. Ezt a piciny dinoszauruszt tévesen egérgyíknak nevezték el. A fészek a legősibb, amit mostanáig találtak.

Nekünk is van!

Tudták, hogy Magyarországról is kerültek elő dinó-leletek? ? Az argentin dinoszauruszokból létrehozott eddigi legátfogóbb kiállítás óriásai között olyan híres dinoszauruszok szerepelnek, mint a Carnotaurus sastrei, (hossza 8 m, súlya 1200 kg) a szarvas dinoszaurusz. Csontváza szinte épen, természetes pozitúrában maradt fenn egy hematit gumóban, sőt igazi különlegesség, hogy az állat bőrének lenyomatát is megtalálták. így tudjuk, hogy kültakaróját szabályos eloszlású kidudorodások borították.

Az argentin óriások mellett az Eltűnt világok ? A dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállításukban láthatjuk azokat rendkívül érdekes és értékes őshüllő-leleteket és a megtalált csontok alapján elkészített teljes testrekonstrukciókat, amelyeket az elmúlt évek során találtak meg a fiatal és határtalanul lelkes kutatók a Bakony területén. Legnevezetesebbek a páncélos dinoszauruszok (Hungarosaurus tormai Ősi, 2005; kora 85 millió év) és a repülő hüllők (Bakonydraco) maradványai, de különleges szépségűek a bakonyi növényevő krokodilok koponyái is. Az első magyarországi dinoszaurusz-lelet egy közel 4 méter hosszú páncélos növényevő maradványa volt. A kiállításon szereplő Hungarosaurus testhosszával közepes méretűnek számított a páncélos dinoszauruszok között, de nagyobb volt, mint egyetlen hasonló korú, európai rokona.

A kiállítás egy olyan világot mutat be, melynek csak néhány képviselője (kisemlősök, madarak) élte túl a földtörténet nagy viharait. Tudományos szenzációk, igazi ritkaságok, a magyar dinók mutatkoznak be. Testrekonstrukciók, teljes csontvázak, eredeti leletek és egy új, Magyarországon múzeumban először bemutatkozó, interaktív számítógépes technika, a Microsoft Surface várják a látogatókat.

Szóljon hozzá!