ZETApress

hírportál

Új Múzeum Méheknek és embereknek

Rendhagyó módon mutatkozik be a nagyközönségnek az első városi méhészet Budapesten. A Műcsarnok hátsó teraszán augusztus 22-én, csütörtökön 18 órakor nyílik meg az Új Múzeum Méheknek, ahol szeptember végéig a legkülönbözőbb programokon lehet megismerkedni a méhek életével, és a közösségi mézet is meg lehet kóstolni ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Két hónapos műhelymunka után augusztus 22-től a nagyközönségnek is bemutatkozik Magyarország és Budapest első városi méhészete a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. Az alapötlet a frankfurti székhelyű finger művészcsoporttól származik, amelynek tagjai, Florian Haas és Andreas Wolf az elmúlt években Németország több nagyvárosában alakítottak ki közösségi méhészeteket és indítottak el úgynevezett vegyes méhészcsoportokat.

A budapesti kísérlet július elején kezdődött csaknem 40, különböző korú, hátterű és élethelyzetű érdeklődő bevonásával. A cél egyebek mellett az volt, hogy a résztvevők között párbeszéd és együttműködés induljon el. A közösségi méhészet beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen fiatalok és idősebbek, diákok és nyugdíjasok, helyi lakosok és itt élő külföldiek, álláskeresők, új szakmák iránt érdeklődők, méhészmúlttal rendelkezők és teljesen kezdők dolgoznak együtt. A csoport tagjai Tornyossy Csaba okleveles méhész vezetésével és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai támogatásával a nyár folyamán a méhészkedés és a mézkészítés alapjaiba nyerhettek betekintést, valamint közösen gondozzák a szorgos rovarokat.

A finger csoport koncepciója mentén augusztus 22-én, csütörtökön 18 órakor a Műcsarnok hátsó teraszán felállított kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek. A szokatlan kulturális intézmény három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat. A múzeum a méhtársadalom működését kutatja, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Az egyik teremben a méhdemokrácia és a rajintelligencia lesz a főtéma, így választ kapunk például arra, hogyan hoznak közös döntéseket a méhek a rajt érintő kérdésekben.

A másik terem az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) kampányával foglalkozik, amely az ehető rovarok, köztük a méhbábok fogyasztását népszerűsíti. Mivel a világon csaknem egymilliárd ember éhezik, a FAO szerint az új táplálkozási kultúra elterjesztése részben orvosolná a problémát, és ökológiai előnyökkel is járna. A harmadik terem magának a múzeumnak a működését mutatja be, valamint a közösségi méhészetet gondozó méhészcsoport munkájába ad betekintést.

A független kezdeményezésként megvalósuló múzeum a Városligetben nyílik meg, amely az új budapesti Múzeum Negyednek is otthont ad majd. Ebben a környezetben az Új Múzeum Méheknek rendhagyó missziójával a kulturális intézményalapítás alapvető motivációira kérdez rá, és gyakran éles szakmai vitákat kiváltó gyakorlatára is felhívja a figyelmet.

Az augusztus 22-i megnyitón a német művészek, a szervezők és a méhészcsoport tagjai rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak, valamint a vendégek megkóstolhatják az első budapesti közösségi mézet is. Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között. Az érdeklődőket hetente kétszer (minden csütörtökön és szombaton 16 és 18 órától) magyar és idegen nyelvű tárlatvezetésekkel, valamint további programokkal ? beszélgetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel és családi programokkal ? várják.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JnnjY823e-w[/youtube]

Tárlatvezetés: teljes árú 800 forint, kedvezményes 500 forint. A múzeum és a kísérőprogramok ingyenesen látogathatók. A tárlatvezetésekre a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés ajánlott. A látogatók számára méhészkalapot biztosítunk. Hisztaminérzékenyek számára a múzeumlátogatást nem ajánljuk. A részletes programokról a városi méhészet blogján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni. Kurátor, koordinátor: Erdődi Katalin. Projektmunkatárs: Kallós Viola. Az Új Múzeum Méheknek ? Budapest a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

Támogatók: Schering Alapítvány, MitOst e.V., ERSTE Alapítvány, Institut für Auslandsbeziehungen. Együttműködő partnerek: Műcsarnok, Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig, Megálló Csoport. A megnyitó hétvége részletes programja augusztus 22-25-én, a Műcsarnok hátsó teraszán:

Augusztus 22-e, csütörtök
18.00-21.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban) a finger csoporttal, a Közösségi Méz szervezőivel és a vegyes méhészcsoport tagjaival
19.00 Megnyitóbeszéd
20.00-21.00 Beszélgetés a finger csoport művészeivel
21.00-22.00 Koncert ? kísérleti zene és méhzümmögés
Folyamatos program: városi mézkóstolás, pop-up méhészeti könyvtár, citromos mézvíz koktél

Augusztus 23-a, péntek
14.00-18.00 Múzeum-nyitvatartás
16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)
18.00-20.00 Méhdemokrácia: mit tanulhatunk a méhektől a demokráciáról?
Filmvetítés és beszélgetés Thomas D. Seeley: Méhdemokrácia (The Honeybee Democracy) című könyve kapcsán, meghívott vendégekkel. T. D. Seeley online előadása fentebb látható.

Augusztus 24-e, szombat
14.00-18.00 Múzeum-nyitvatartás
16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)
Éjszakai különkiadás: Méhek a B-oldalon
21.00-22.00 Éjjeli tárlatvezetés zseblámpákkal, fókuszban a méhek életének sötét oldala: zombiméhek, a herék harca, gyilkosság az anyabölcsőben
22.00-00.00 Filmvetítés: Invasion of the Bee Girls (1973, B kategóriás horrorfilm)

Augusztus 25-e, vasárnap
14.00-18.00 Múzeum-nyitvatartás
14.00-16.00 Családi program: városi mézkóstolás és mézuzsonna, méhviasz-mécses és vázakészítés kicsiknek és nagyoknak
16.00-18.00 Tárlatvezetés (félórás turnusokban)

Szóljon hozzá!