ZETApress

hírportál

Gumi, cuki Újbudán

GumielefántAz I. Budai Fröccs és Barbecue fesztivál nyílt meg június 19-én, pénteken a Duna-part legbarátságosabb részén, a Kopaszi-gáton. A szervezők egy új, nyárindító, vízparti rendezvényt álmodtak meg, ahol finom grill ételekkel, üde fröccsökkel, jazz-zenével és színpadi programokkal várják 21-én, vasárnap estig a kilátogatókat.

Az árvíz miatt június 7-9-ről mostanra halasztott esemény helyszíne ideális egy kis hétvégi piknikezésre és csobbanásra is, így mindenkit bátorítanak, hogy hozzon magával plédet és törölközőt, minden mást megtalál a helyszínen! Kisgyermekkel érkezőket készségfejlesztő, szórakoztató programok, játszóház várja, míg a vállalkozó szelleműeket szabadtéri grill-lap, ahol saját ízlés szerint készíthetik el a sülteket a helyszínen kapható előre pácolt húsokból.

Programok szombat és vasárnap délelőtt: 10-től reggeli torna. Minden délben főzőprogramok a gáton található éttermek, a partner éttermek és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség részvételével. Kora délután folklór programok. Egész napos gyermek kalandpark, gyermek főzőkurzusok, sportprogramok. Szombaton a nagyszínpadon: Budai Gastrojazz Fesztivál.

Néhány helyszínt magam is meglátogattam. A Bandázs Bt. több tucat elhasznált autógumi abroncsból készített, újrahasznosított terméket mutatott be. Az ülőgarnitúra elkészítésének folyamata az előállítás során további hulladékot nem generál, tehát a teljes termék-újrahasznosítás végeredménye a produktum. A széket és a hozzátartozó asztalt a lehető legtöbb olyan anyagból gyártották, amely elkészülte után nem szennyezi a környezetet. A jelenlegi technológiai felkészültségünk alapján pedig a lehető leghosszabb termék-élettartam létrehozására törekedtek.

Termékeik a Sziget Fesztivál Iroda kiemelt támogatásával az idei nyári fesztiválokon (VOLT, Balaton Sound, SZIGET?) is megtalálhatóak. Az előzetes piaci felmérésükhöz igazodik, hogy a fent említett ? már lezajlott ? fesztiválokon különösen nagy figyelmet kaptak az általuk készitett és forgalmazott újrahasznosított székek és a hozzájuk tartozó kiegészítők. Folyamatos és erős igénybevétel mellett (VOLT és Balaton Sound) a székek további felhasználásra készek, ez is bizonyítja az általuk alkalmazott technológia megfelelőségét. Termékeik nemcsak fesztiválokon szerepeltethetők, hanem más olyan környezetben szintén használhatóak, ahol emberek közössége megjelenik. Fesztiválokra, rendezvényekre, fogadásokra, továbbá megrendelőik igényeihez igazodva vállalják különféle termékek előállítását. Környezetünk védelme manapság egyre fontosabbá válik!

A gumiasztalok és -székek mellett a Cukorka ? Sweetfabric Budapest termékeit kínálták. A csinos eladólány elmondta, hogy kolléganőjéhez hasonlóan ők nem cukrászok, sokkal inkább designerek. A tartósítószerek nélküli édességek gyártását a cégalapító Gerzsenyi András cukrászmester végzi 2011 decemberétől. Másfél éves fennállásuk alatt sok-sok látogató ismerkedett meg munkájukkal a Múzeum körúti bemutatótermükben.

S hogy miért kellenek iparművészek a cukorgyártáshoz? ? Mert termékeik művésziek és egyediek. Május közepén egy mézeskalács-készítő ugyanerről mesélt nekem egy budai kiállításmegnyitón, az Attila utcában. A nyalókákat és cukorkákat a mézeskalácsokhoz hasonlóan akkor tudjuk jó étvággyal kóstolgatni, ha nemcsak az ízük fölséges, de küllemük is!

Szóljon hozzá!