ZETApress

hírportál

Kristóf Lamborghinivel

Ázbej KristófÁzbej Kristóf: Tájkép Lamborghinivel című kiállítása nyílt meg tegnap este 18 órakor az Akácfa utcai Magyar Műhely Galériában. Az augusztus 21-én, szerdáig látható tárlatot Novotny Tihamér nyitotta meg.

Az 1953-as születésű Kristóf Budapesten, Algériában és Párizsban végezte iskoláit. Sokoldalú képző- és projekttervező művész. Munkái 1973-tól jelennek meg kiadványokban és kiállításokon. 1984-ben a Párizstól 2 km-re fekvő Bagneux városában létrehozza a Musée X-Point-Zéro, Grotto One Galériát, melynek falaira 1982 és 1996 között egy közel 50 négyzetméter felületű egybefüggő óriáskollázst készít. A körkép folytatására dolgozza ki a The Geat Wall of Human Endeavor, majd a Memory Accelerator Tubes projekteket.

Az ezredforduló évei alatt a francia Millenniumi Bizottság felkérésére egy Message to Earth munkacímen futó, építészeti és filmművészeti elemeket is magába foglaló komlex művészeti projekt fejlesztésén dolgozik. 2008-ban egy ma már több száz portréból álló, digitális eszközökkel létrehozott festmény-sorozatot kezd el, mellyel egy alapvetően új formanyelv alapjait teremti meg. 2011-ben The Winning Strategy címen megfogalmazza az Első Fuzionista Kiáltvány angol nyelvű vázlatát, ezzel megalapítja a fuzionizmus nemzetközi művészeti irányzatát. Párizsban és Budapesten él és dolgozik.

A Magyar Műhely Galériában először bemutatott új tanulmányokkal Ázbej Kristóf tovább boncolja az általa fuzionistának nevezett irányzatban rejlő képalkotási és esztétikai lehetőségeket. A portrék, majd a kétalakos jelenetek ábrázolása után ezúttal kisméretű tájképvázlatokon alkalmazza a formanyelv újításait. A digitális úton létrehozott sorozat a tájképfestészet legnagyobb mestereinek alkotásait használja kiinduló nyersanyagként. Klasszikus, modern és kortárs alkotók, helyenként fotóművészek művei keverednek a fuzionista olvasztótégelyben.

A vázlatokon Rembrandt, Bruegel, William Turner, Joshua Cristall, John Constable, Gabriel von Dievoet, Caspar David Friedrich, Ernst Ludwig Kirchner, Van Gogh, Degas, Vlaminck, Picasso, Chirico, Ugo Gianattasi, Soutine, Csontváry, Warhol, Robert Bechtle, Richard Diebenkorn, James Rosemquist, David Hockney, Cy Twombly, Luc Tuymans, Jeff Koons, Szőnyi István, Bukta Imre, Fehér László, Debreczeni Imre, Frank Auerbach, Gerard Richter, Christo, Anselm Kiefer, Adrian Ghenie, Serban Savu, Wang Zhibo, André Kertész, Brassai, Henri-Cartier Bresson és Andreas Gursky művészi megoldásai kerülnek különleges szimbiózisba és hoznak létre ezáltal más minőséget.

A kiállításon szereplő művek mindegyike egy 12 múzeumi minőségű giclée nyomatból álló zárt sorozatban kerül kiállításra. A nyomatok csúcsminőségű Hahnemühle FineArt savmentes archív művészpapírra készülnek. A sorszámozással megkülönböztetett művészi lapok mindegyikén szerepel az ORIGINÁL jelzés és az alkotó kézjegye. A megrendelhető példányok eredetiségét kiadó tanúsítvány és a nyomat hátoldalán, valamint a kiadói tanúsítványon megtalálható hologramos azonosító igazolja. Az MMG-ben kiállított művésznyomatok speciális, a kiállításhoz kötött sorszámmal ellátott egyedi, kiállítási példányok. A nyomatok ára 25 ezer forint.

Szóljon hozzá!