ZETApress

hírportál

Róma Aquincumban

A Kulturális Örökség Napja keretében szombaton és vasárnap az ország több száz településén várják a látogatókat azokba az érdekes épületekbe, ahová év közben nem lehet betérni. A múzeumok is új kiállításokkal készülnek, s közben a restaurálás rejtelmeibe is bevezetik a látogatót. A BTM Aquincumi Múzeuma egy új épületének birtokbavételét időzítette a jeles napra.

Idén az intézmény új épülettel bővült. A volt ELMÜ épületét vásárolták meg a fenntartó Fővárosi Közgyűlés segítségével, ahol egyelőre csak két teremben ideiglenes kiállítást rendeztek Aquincum a provincia fővárosa címmel a fővárossá válás 1900-ik évfordulója tiszteletére. Ez csak a hétvégén lesz látható, majd az október végi leállás előtt még néhány napra megnyitják a nagyközönség előtt.

Ami nincs Rómában

A kiállítás törzsanyagát kitevő bemutató nagy sikerrel szerepelt Rómában és több itáliai városban a mált évben bemutatott kiállításon. Áttekintést kaphatunk belőle arról, hogy mit őrzött meg a mai Budapest látképe s hogyan hasznosítjuk a majd? kétezer éves örökséget. Megláthatjuk azokat az ásatásokból előkerült orgonákat is, amelyek még Rómában sincsenek.

A kiállítást mozi szoba zárja, ahol az idei Aquincumi Ünnepi Játékok legemlékezetesebb pillanataiból készült összeállítást láthatjuk. Az április óta zajló többtucatnyi eseményt mind a főváros, mind a kerület támogatta.

A 115 éves múzeum egyelőre csak nyáron ? április 15-e és október 31-e között ? tart nyitva. Idén is így lesz még, mert a kétszáz négyzetméteres kiállítási tér nem ad lehetőséget a téli hidegben a látogatók fogadására. Az idei leállás idején a jelenleginél háromszor nagyobb új fedett területen állandó kiállítást rendeznek be, mely a jövő évtől már télen is látható lesz.

Szóljon hozzá!