ZETApress

hírportál

Kézművesek a várban

Magyar Kézművességért AlapítványMagyar Kézművesség 2009 ? Magyar regék és mondák címmel kiállítás tekinthető meg mától augusztus 23-ig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban! A kézműves tárlat során látogatóink a Magyar Kézművességért Alapítvány, az IPOSZ és a BKIK Kézműipari Tagozata által kiírt pályázatra beérkezett, válogatott anyagot tekinthetik meg.

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve ezzel a címmel hirdette meg pályázatát, amelynek szakmai zsűri által válogatott anyagát a múzeum emeleti időszaki kiállítótermében tekinthetik meg látogatóink. A kiállításon hazai és határon túli (erdélyi, szlovákiai, ausztriai és svájci) magyar alkotók: összesen kétszázhatvan kézműves, népművész és iparművész természetes alapanyagok felhasználásával, különböző kézműves technikákkal készült munkái szerepelnek.

A látogatók olyan tárgyakban gyönyörködhetnek, amelyek között egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző népművészeti, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő népi iparművészeti és saját tervezésű iparművészeti alkotások egyaránt megtalálhatók. A míves, mesterien kivitelezett dísztárgyak, használati eszközök az otthon, a lakás, a konyha, az ebédlő igényes berendezésére, díszítésére; az öltözködés-kultúra elemei, a ruhák, kiegészítők, ékszerek akár hétköznapi, akár ünnepi viselésre alkalmasak. A kiállítás különleges darabjai a népi hangszerek, a textil- és fajátékok, a vár- és hajómalom-makett, a kések, az íjak valamint a ritka, vagy kihalófélben lévő kézműves szakma ? mint pl. a pintér mesterség ? tárgyai is.

Magyar Kézművességért Alapítvány

A napjaink kézművességének legjavát bemutató kiállítást a gazdag magyar rege- és mondavilágot felidéző történetek, jelenetek, a magyar tájakhoz és történelmi emlékekhez fűződő rege- és monda-feldolgozások teszik még teljesebbé. A kiállítás anyagáról A Magyar Kézművességért Alapítvány keménytáblás, háromnyelvű színes fotóalbumot jelentet meg, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó egy-egy munkája szerepel!

Szóljon hozzá!