ZETApress

hírportál

Kapusi Gábor: Magánygyűjtemény

Kapusi Gábor magángyűjteményeiből nyílt kiállítás tegnap este a kArton Galériában. A 46 éves művész az Iparművészeti Egyetemen végezte tanulmányait a 80-as évek második felében. Bár grafikáival, számítógépes nyomataival, fotóival számos csoportos kiállításon vett részt, az utóbbi években elsősorban tervezőgrafikai munkáival, arculatterveivel találkozhattunk.

A kArtonban megrendezésre kerülő egyéni kiállítása, melynek címe Magánygyűjtemény az utóbbi három évben készült festményeit mutatja be. A találó szójáték talán sejteti, hogy a sokunk számára ismerősnek tűnő jelenetek egy érzékeny, személyes képi világból kibontott lelkiállapot-gyűjtemény ikonjai.

Nehéz lenne konkrét festészeti irányzatokat és mozgalmakat említeni a művekkel kapcsolatban, bár számos, precízen megfestett művészettörténeti remineszcenciával (tájkép, portré, vanitas) találkozunk. Mégis az egyes helyszínek, mise en scene-ek sugallta filmes és zenei referenciák azok, melyek a legutolsó ?réteget?, a képekből áradó olykor sötét, bizarr mágikus összhatást eredményezik. Kapusi Gábor a képei sugallta álomszerű mulandóságot ikonszerű állandóságba csomagolja. Vizsgálatának tárgya: a dráma anatómiája.

Különös hangulat veszi körbe a magány ?közgyűjteményét”, melynek törzsét mindannyiunk által ismert pszichés állapotok archetipikus képi megfelelőiként is olvashatjuk. Hasonló lehet ahhoz az érzéshez, amikor valami veszélyt előre sejtünk, és abban a hiszemben, hogy menekülünk éppen a veszély forrása felé tartunk. Olyan meghatározhatatlan, bizsergető szorongás ez, amilyen David Lynch filmjeinek (pl. Kék Bársony, Mulholland Drive ? A sötétség útja) nézése közben lesz úrrá rajtunk. Lynch minden egyes filmje egy szorongásszimfónia írják róla valahol. Kapusi Gábor a kiindulásul szolgáló álomképek, vagy tudattalan érzések leképezéséből a szorongás és a magány sajátos partitúráit teremti meg. Kiállítása október 21-ig látogatható.

A megnyitón bemutatkozott a Pajzs Technológia gépjárművédelmi rendszer is. Mottójuk, hogy az általuk védett gépjármű lophatatlan. Bővebbet munkájukról honlapjukon olvashatunk.

Szóljon hozzá!