ZETApress

hírportál

Thorma-képek illata

thormaképIllatos lett a tárlat Thorma János születésnapján. A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Thorma János a magyar Barbizon festője című időszaki kiállításán, a tárlat nyitva tartásának utolsó tíz napjára, Thorma János több festménye egyedülálló módon illatképpé alakult át ? láttuk délelőtt a Budavári Palotában.

Az Ébredés, a Szénagyűjtés, a Borsót fejtő parasztember, az Ibolyákat tartó nő, a Fürdés után, a Női portré bazsarózsákkal, a Nő rózsákkal, az Akt, az Almaszedő és a Tavaszi szántás című festmények illatpárnák segítségével két érzékszervünkre is hatni fognak. Az illatképeket Zólyomi Zsolt parfümőr és Büki Barbara, a kiállítás kurátora közös tárlatvezetésen mutatta be az érdeklődőknek.

Ki ne érezte volna, hogy az ízeknek olykor színük van, a hangoknak illata, a festményeknek pedig dallama. Az egyes érzékszervi ingerek és élmények olykor a másik érzékszervre is hatnak ? ezt az érzékszervi áthatást nevezzük szinesztéziának. A parfümőr, az izgalmas és érdekes illatok összeállítója ?látja? az illatok képét. Képeket lát a parfümök megalkotása közben. De vajon érezheti-e a néző a képek illatát? Nem a festék, a lakk szagát, hanem a színek, formák, a kompozíció és az ábrázolt téma illatát?

Thorma János festményei ebből a szempontból különleges élményt kínálnak. Gazdag színviláguk, a természeti élményből táplálkozó témájuk, lendületes és harmonikus kompozíciójuk mellé az érzékeny néző könnyen elképzelhet illatokat is. A parfümőr és a művészettörténész közös tárlatvezetése során a képek mellé illat-kompozíciókat is kapunk, a képek és illatok egymás megértését segítik elő, s ezáltal nemcsak a képeket, hanem az illatokat is egy új dimenzióban érzékelhetjük. Finisszázs hétvége május 4-5-én, szombat-vasárnap lesz a múzeumban.

Szóljon hozzá!