ZETApress

hírportál

Részletkérdés Szentendrén

Lénárd Anna és a Földes és Társai Építésziroda Részlet kérdése című kiállítását meghosszabbították. Augusztus 2-ig tekinthető meg pénteken 13-17 óra, szombat-vasárnap 10-17 óra között Szentendrén, a Péter Pál utca 6-ban.

Városi ember számára nem téglából épül a lakás, hanem a banknak fizetendő részletből. A pénz, amiből sosincs elég, gyakran mint az építkezés, az alkotás egyetlen alkalmas alapanyaga jelenik meg az életében ? szól a kiállítás mottója.

A Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelyében egy Blaha környéki 38 négyzetméteres, új építésű lakás félkész falait építettük fel, amelynek építészei, amíg megvonalazták a 198 egyen-lakás mindegyikét, nem bíbelődhettek sokat személyre szabott részletekkel.

Az installáció 3 tonnányi érvénytelen vagy megrongált bankjegy törmelékéből készült. Ezek a pénztéglák most könnyen hozzáférhető szemétnek minősülnek. Értékes eredeti anyaga azonban annak idején ugyanúgy csak kisszámú emberhez jutott el, mint az a fa, amely alól a bútorgyárban összeseprik a fűrészport, hogy legyen miből konyhalapot préselni. Az installáció kiegészítő fele maga a kiállítótér ? egy törökkori, terméskőből és téglából épített tágas borpince jómódú szerb kereskedők egykori otthona alatt.

A megduplázott térben két kor rétegződik egymásra, a kétféle életteret két eltérő társadalmi állású és vagyoni helyzetű embercsoport lakta be. Részletei két eltérő életminőséget határoztak meg. A helyszínen dől el, hogy a happeningszerűen épített installáció és a négyszáz éve ott álló architektúra ? a két markánsan különböző építőanyag, és a két külön világot képviselő arányrendszer és struktúra ? hogyan reflektál egymásra.

[nggallery id=1]

Szóljon hozzá!