ZETApress

hírportál

Közeledik a tízezredik látogató

Andrássy szavai a lángoló zsenit tükrözik, míg Deáké a nyugodt logikát, az okosságot, bölcsességet ? vetette papírra a megállapítást Festetics Mária grófnő udvarhölgy 1872. december 30-án a XIX. század második felének egyik legjelentősebb két magyar politikusáról. A Gödöllői Királyi Kastély nagysikerű Andrássy-tárlatának látogatottsága várhatóan már félidejében eléri a tízezer főt.

A ?lángoló zseninek?, történelmünk egyik legsikeresebb és legvonzóbb egyéniségének emléket állító kiállítás Magyarországon eddig nem látott festményeket, ábrázolásokat és iratanyagokat vonultat fel. A bemutatott tárgyak mélyebb megismerésére ? ismert történészek, művészettörténészek legfrissebb kutatásait tartalmazó tanulmányokkal ? gazdag képanyaggal illusztrált katalógus készült.

A különleges, június 5-e és szeptember 27-e között megtekinthető időszaki kiállítás történelmünk egyik kiemelkedő alakjának, gróf Andrássy Gyulának állít emléket, más nagylelkű és nemes cselekedetei mellett, elévülhetetlen érdemeiért a Kiegyezésben. Köztudott tény, hogy Erzsébet királynéhoz fűződő szoros barátsága a leghivatottabb támogatót biztosította a császárnál Magyarország számára. A ?lángoló zseni? életművéből vonultat fel eddig nem látott festményeket, ábrázolásokat, tárgyakat és iratanyagokat is a tárlat, amely hitelesen idézi a lelkes hazafit, az európai politikust, az elbűvölő magánembert.

Andrássy Gyuláról a kastély földszinti termeiben megrendezett időszaki kiállítás az első, amely a Magyarország XIX. századi felemelkedéséért oly sokat tevő politikusnak állít emléket. Az ő miniszterelnöksége alatt alakult meg Fővárosi Közmunkák Tanácsa, amelynek első elnöke is volt, s amelynek munkássága nyomán létrejött a ma ismert nagyváros. Nem véletlen, hogy Budapest ma is legszebb sugárútját már életében Andrássyról nevezték el. Az általa létrehozott Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztereként nem csak a birodalmat kormányozta, de egyetlen magyar politikusként tevékenyen részt vett az európai politika irányításában is.

Festmények, ábrázolások, tárgyak és iratanyagok idézik a lelkes hazafi, az európai politikus, az elbűvölő magánember személyiségét, életét. A kiállításon jó néhány, eddig nem látott, nem ismert műalkotást tekinthet meg a közönség, így pl. Dubufe, a párizsi előkelő társaság portréfestőjének képeit az ifjú, szép akasztottnak becézett (ez az elnevezés arra utalt, hogy a szabadságharcban való részvétele miatt távollétében halálra ítélték és jelképesen felakasztották) Andrássy Gyuláról, és a legszebb magyar asszonynak tartott ifjú nejéről, Kendeffy Katinkáról. A gróf későbbi életkoráról többek között Székely Bertalan és Benczúr Gyula képei tanúskodnak.

A tárgyak között az Andrássy család porcelánjaiból, ezüstjeiből látható válogatást, de Andrássy pipája, tintáskészlete, kitüntetései és egyéb emléktárgyak is helyet kapnak a vitrinekben. Rendkívül értékes és érdekes iratanyagokat böngészhet a közönség, így pl. Andrássy édesanyjának fia érdekében írott kegyelmi kérvényét, Andrássy Erzsébet királynéhoz írott levelét, Jókai Mór, Ferenc József és Németország egyesítőjének, Bismark-nak a kézírását. Andrássy legjelentősebb szerepléséről, a Berlinben megtartott nagyhatalmi konferenciáról a szokásoktól eltérő módón, mulatságos karikatúrákkal emlékeznek meg.

A tárlatot ? amelyhez gazdag képanyaggal illusztrált katalógus készült, ismert történészek, művészettörténészek legfrissebb kutatásait tartalmazó tanulmányokkal ? a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen készítette, a szlovákiai Betlér Andrássy kastélymúzeumának segítségével, de számos magyar illetve osztrák gyűjtemény is kölcsönzött tárgyakat.

Az időszaki kiállítás megtekintése belépőjegy-köteles. A kiállítást Kaján Marianna és F. Dózsa Katalin rendezte, a munkában közreműködtek Papházi János, Kovács Éva és Faludi Ildikó. Látványterv: Symbolon Bt.

Vendégkönyvi bejegyzések: Örülök, hogy mint Vecsés Andrássy-telep lakója, és a Gróf Andrássy Gyula Általános Iskola nyugalmazott nevelője, megtekinthettem ezt a csodálatos kiállítást. Gyönyörű a kiállítás, és az a festmény, amelyet ? ha megfordul ? itt lát a falon. Köszönet, hogy Betléren kívül itt is látható! Gratulálok a szépen összeállított, tartalmas kiállításhoz ? írta Vadas Zsuzsa (Nők Lapja).

Kamara-kiállítás a Sándor-palotában

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megtekinthető a Sándor-palota földszintjén megrendezett, a palota történetét bemutató kiállítás. A tárlat július 18-án szombattól szeptember 27-én vasárnapig, 10 és 18 óra között tart nyitva szombaton és vasárnap. A látogatás ingyenes. Idén először, ugyanebben az időszakban és napokon, az elnöki hivatal megnyitja a nagyközönség előtt a Sándor-palota előtti Dunára tekintő sétányt is.

A Kulturális Örökség Napjain, szeptember 19-20-án a Sándor-palota történelmi termei is nyitva állnak majd az érdeklődők előtt. A látogatás előzetes bejelentkezést nem igényel, a palota érkezési sorrendben lesz látogatható ? tudatta az elnöki Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!