ZETApress

hírportál

Józsefvárosi kiállítások

Tegnap este 18 órakor került sor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézet földszinti Xénia Galériájában a Svicolando ? Tiszteletadás Vico Magistrettinek című kiállítás megnyitójára. A február 10-én, vasárnapig látogatható tárlatot Rosanna Pavoni, a Magistretti Alapítvány munkatársa mutatta be.

A milánói Magistretti Alapítvánnyal közösen szervezett kiállítás Vico Magistretti néhány nagy olasz design céggel (mint például az Artemide, a Cassina, a De Padova) közös munkáját hivatott bemutatni: az archív anyagokat fából készült dobozokra nyomtatták, melyek egy falat alkotnak. Az installáció kurátora Simona Romano, létrehozója Luca Poncellini, a grafikus Davide Fornari.

Vico Magistretti az olasz formatervezés megalapozóinak egyike. Nevéhez a Made in Italy mitikus darabjai kapcsolódnak. Ernesto Nathan Rogers tanítványa volt, a műegyetem után építészettel, urbanisztikával, belsőépítészettel kezdett foglalkozni. Kedvenc témája a ház, a lakás: az épülettől a tárgyakig minden szenvedéllyel és a részletekre való odafigyeléssel elgondolva. Székeit, lámpáit, asztalait, ágyait, könyvespolcait ma is gyártják, sok közülük igazi bestseller. Mindez visszaigazolja mottóját, miszerint: egy jó formatervezésű tárgy akár száz évet is ki kell bírjon.

Józsefvárosból Hegyvidékre

A közelben, a Bródy Sándor utcai Molnár Ani Galériában is tegnap este 6-kor nyílt meg Vincze Ottó ? EX NIHILO című kiállítása, melyet Döme Gábor művészettörténész nyitott meg az 1. emeleten. A tárlat március 29-én, péntekig 12 és 18 óra között kedd-szerda-csütörtök-pénteken látogatható. A galéria művésze, Cseke Szilárd: A haladás illúziója című egyéni kiállítása pedig a Duna túlpartján, a MOM parkbeli Park Galériában tekinthető meg január 20-án, vasárnapig.

Vincze Ottó hely-specifikus installációja a modern és a szakrális gondolkodás számára egyaránt legnagyobb talányt jelentő teremtés mítoszával foglalkozik ? az anyagtalan és az anyagi közti átmenettel. A Biblia szövegében található ex nihilo a semmi anyaggá válására utal, ami nemcsak a vallás szemszögéből, de a művészet esetében is az egyik legfontosabb kérdéskör.

Szóljon hozzá!