ZETApress

hírportál

Portrék: Művészet és kreativitás

A július 5-ig látogatható ACT WELL kiállítás nyílt tegnap délután a Magyar Nemzeti Múzeumban. Légy Te magad a változás, amit a világban szeretnél megtapasztalni! ? Gandhi ezen gondolata a mottója az ACT WELL: Art and Creativity: Together Working on European Leveland Learning (Művészet és kreativitás: együtt munkálkodás az európai szintű tanulásért) elnevezésű Socrates Grundtvig felnőttoktatási projektnek.

A projekt résztvevői fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű fiatal felnőttek hazánkból, illetve három partnerországból: Szlovéniából, Szlovákiából és Németországból. A partnerek olyan szervezetek, amelyek elsősorban tanulási nehézségekkel küzdő felnőtteket oktatnak, foglalkoztatnak.

A képzésük tartalma művészeti alkotómunka, azaz portrék készítése különféle művészeti eszközökkel (szobrászat, festészet, rajz, textiltechnika, fotográfia, dráma). Témája fogyatékkal élők mindennapi életének ábrázolása: a valóság és a törekvések. Emellett a projekt tagjai kommunikációs és önismereti programokon, csereutazásokon, közös műhelymunkákon vettek részt az elmúlt két évben.

Az önkifejezésen, a résztvevők önbizalmának erősítésén és a csapatmunka megismerésén túl központi céljuk a társadalom szemléletének formálása az érintettek aktív közreműködésével, értékeinek közvetítésével: kulturális és tapasztalatcsere, a láthatatlanság és a negatív diszkrimináció kiküszöbölése.

A projectben résztvevő felnőtt ?tanulók?, tanárok és a szociális, kulturális, valamint idegenforgalmi szférában dolgozók aktív alkotó folyamatban vettek részt, ahol lerakták egy jövőbeli, nemzeteken átívelő együttműködés alapjait, megbízható keretet teremtve a további tevékenységekhez. A közös munka eredménye képen lelkes nemzetközi csapat jött létre, akik erőfeszítéseket tettek és tesznek arra, hogy tehetségüket és képességeiket felhasználva lebontsák a ?mássággal?, jelen esetben a ?fogyatékossággal? szemben felépült akadályokat.

A két éves projekt záróakkordjaként a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont egy kiállításnak, melyben a négy nemzet alkotóinak művészeti munkái tekinthetők meg. A művészettel (kiállítások, utcai és egyéb előadások, költészet, stb.) meg lehet és meg kell mutatni az egyediséget, a különbözőségben is jelen lévő szépséget, azt, hogy mennyi múlik az egyének és közösségek hozzáállásán. A kreatív, provokatív, hiteles és lelkes kommunikáció segíthet a figyelem felkeltésében, megtartásában.

Miért pont a Magyar Nemzeti Múzeum ad színteret ennek az Európai Uniós programnak? ? Mert a múzeum fogyatékkal élők felé nyitott programjai, kezdeményezései a hazai múzeumi életben példaértékű módon bontakoztak ki, s több mint két évtizede folyamatosan vannak jelen. A kiállításokban létrehozott tapintható tárlatok, hangos-vezetők mellett a különféle szabadidős tevékenységek, tárlatvezetések, tárgykészítő foglalkozások, s nem utolsó sorban a könnyen érthető felületek is megújuló, élő kapcsolatok kialakítását, a szolgáltatásban is fontos esélyegyenlőséget biztosítják.

Szóljon hozzá!