ZETApress

hírportál

Szobrok és képek Olaszországból

Tegnap este 6 órakor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben nyílt meg az Angelo Minuti szobrai című kiállítás. A 15 szoborból és öt grafikából álló kiállítást Salvatore Ettorre professzor, az Olasz Kultúrintézet igazgatója nyitja meg. A kiállítás június 19-ig tekinthető meg Budapesten.

Angelo Minuti szobrászművész

1947-ben Bergamo megyében ? Olaszországban ? született. 1996-ban a Milánói Művészeti Főiskolán megszerezte a ?művészmesteri? tanítói oklevelet. Mint Milánó legrégebbi bronzöntödéjének tulajdonosa és művészeti vezetője az elkövetkező években a legjelentősebb olasz szobrászokkal működött együtt és segítséget nyújtott nagyméretű szobrok létrehozásában.

1975-től Olaszországban személyes és csoportos kiállításokon vett részt és a világ több helyén is kiállították szobrait, közöttük Japánban, Taiwanon, Franciaországban, Németországban, és a kaliforniai San Diegoban. Milánóban a legfontosabb kiállításai: Galleria Treves (1976, 1977, 1978, 1980). Számos műve nyilvános helyeken található meg, többek között egy féldombormű, amely II. János Pált ábrázolja és a pápa személyesen avatta fel a svájci Ceriniaban. Szerepel két rajzával egy 1994-ben kezdodött ?A kis herceg?-nek dedikált vándorkiállításon, amely később számos európai és amerikai nagyvárosban volt látható.

1999?2000-ben megvalósít egy 33 négyzetméter nagyságú bronz fél-domborművet és egy 11 méter széles kaput szintén bronzból, amelyeket egy Milánóhoz közeli villában helyeztek el. 2000. nyarán Magyarországra költözött. Itt találta meg a művészetéhez szükséges nyugalmat és harmóniát. A természet ölén él, ahol közvetlen kapcsolatban van az évszakokkal, a fénnyel, a táj szépségével.

A kecskeméti Kisfaludi Ház előtt avatták fel Repülés című alkotását 2004-ben, mellyel nem csak a repülésnek állít méltó emléket, hanem mindazoknak, akik hivatásul választották és áldozatot hoztak érte. 2008-ban a hetényegyházai Művelődési Ház számára megalkotta Móricz Zsigmond terrakotta-szobrát. Rajongói számos szobrát őrzik berendezési tárgyként otthonukban.

Szóljon hozzá!