ZETApress

hírportál

Víz Vajdahunyadvárban

Az éltető víz címmel új, izgalmas kiállítás nyílt délután a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A víz az élet forrása és egyik nélkülözhetetlen fenntartója. Jelenléte meghatározza mindennapi életünket. Mint ivóvíz az emberi táplálkozás alapvető része ? hangzott el a Vajdahunyadvárban a mai megnyitón.

Higiéniai célból tisztálkodásra, mosásra, környezetünk tisztán tartására használjuk. Öntöző-, illetve itatási vízként a mezőgazdaságban játszik fontos szerepet. A legkevesebb káros mellékhatással járó megújuló energiaforrás és nagy jelentősége van az ipari termelésben, a közlekedésben és az áruszállításban is. Az üdülés, a vízi sportok és a gyógyvizek révén pedig az egészségmegőrzés egyik fontos tényezője.

Létezését természetesnek vesszük, pedig mind többet hallunk a Föld vízkészletét napjainkban egyre jobban fenyegető veszélyekről. A tragikus ivóvízhiány, a kiszáradó tavak, a gyakoribb katasztrófaszerű árvizek, a terméketlenné váló, kiszáradt földek, az ökológiai szempontból fontos élőhelyek végleges eltűnése az ember természetkárosító tevékenységének, a globális felmelegedésnek a következménye. A jövőben a víz, a tiszta vízfontos stratégiai cikké, a legfontosabb természeti kinccsé válhat. Hiszen bár Földünket ?kék bolygónak? nevezzük, vízkészleteinek csupán 2,5-3%-a édesvíz, és ennek is csak elenyésző része (a teljes földi vízkészlet 0,03%-a) hasznosítható az emberiség számára, a többi fagyott állapotban, illetve a felszíni rétegek alatt található.

A múzeum a kiállítással azt a törekvést szeretné támogatni, amely szemléletváltást sürget a vízgazdálkodásban és a lakossági vízhasználatban, valamint természetes vizeink fokozottabb védelmével takarékosabb fogyasztási szokások kialakítására ösztönöz. Az intézmény profiljának megfelelően a hangsúlyt a mezőgazdasági termelés és a víz kapcsolatának bemutatására helyezi. Az agrárium különböző területein történő vízhasznosítás XVIII-XIX. századtól napjainkig terjedő története nemcsak agrártörténeti szempontból érdekes, hanem jó példája a környezetét a maga hasznára átformálni kívánó ember sikereinek és kudarcainak is.

Ha a látogatókban kérdések merülnének fel a kiállításban barangolva, vagy szívesen kipróbálnák az interaktív elemeket, az animátor kollégák a tárlat nyitva tartása alatt folyamatosan rendelkezésükre állnak. A 2013. március 3-ig látható kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások kapcsolódnak, bővebb információ és a teljes kínálat a múzeum honlapján érhető el.

Szóljon hozzá!