ZETApress

hírportál

Átutazók Pesten és Budán

A XI. kerületi Tranzit Art Caféban, az Ulászló és Bukarest utca sarkán Átutazók címmel fotókiállítás nyílt a héten. A fotósorozat brüsszeli képeiből párhuzamos kiállítás tekinthető meg június 4-től 26-ig a VI. kerületi Centrál Csoport Art Galleryben, a Székely Mihály utca 16-ban is ? tudtuk meg a Mosoly Alapítványtól.

Az Átutazók története

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat ? írta Hamvas Béla. A Mosoly Alapítvány, a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok és a HP Magyarország Digitális Képalkotási és Nyomtatás Üzletága által 2003-ban indított digitális fotókurzusának alapvető célja súlyos betegségen átesett, krónikus betegséggel, vagy állami gondoskodásban élő fiatalok kezébe adni a fényképezőgépet, mint eszközt.

Lényege a digitális fotográfia technikájának alapszintű elméleti és gyakorlati megismertetése, önálló vizuális gondolkodás és kortárs fotószemlélet kialakítása, melyet kreatív műhelymunka és sok izgalmas terepgyakorlat segítségével valósítanak meg a résztvevők. A csapatok legtehetségesebb, legszorgalmasabb fotóspalántái egy további, haladó tanfolyam keretében már a képfeldolgozás, valamint a számítógépes utómunka trükkjeit is elsajátíthatták. Lehetőséget kaptak, hogy megtanulják ?anyanyelvi szinten? használni a fényképezőgépet és segítségével megmutathassák, hogyan látják ők a világot.

A haladó csoportok fiatal fotósai minden évben ellátogatnak egy európai nagyvárosba, hogy éles helyzetben válthassák gyakorlatra addig megszerzett tudásukat. 2004-ben Milánó nyitotta a sort, következő évben Barcelona, majd Budapest, tavaly pedig Brüsszel volt az úti cél. Életükben ez a program mindenképp pozitív előjel: látni és megtanulni láttatni, önállóan alkotni és alkotásaik révén érzéseiket kifejezni ? így lesz egy pillanat, egy kép életük jelentős állomása.

Programjuk célja, hogy segítsék a fiatalokat a testi és lelki egészség felé vezető úton. Olyan pozitív, meghatározó élményeket, és aktív elfoglaltságot szeretnénk nyújtani számukra, amely előhívja és erősíti kreatív, alkotó energiáikat. Feladatunknak tekintjük, hogy minél több olyan helyzetet teremtsünk számukra, melyben problémájuk nem bélyeg, hanem csupán egy megoldásra váró állapot, és sokszor csak átmeneti állomása életüknek. A megoldást pedig segíti előítélet-mentes, pozitív szemléletünk, ha sajnálkozás helyett irányt mutatunk az egészséges, harmonikusabb élet felé vezető úton.

Pillanatképek Európa nagyvárosaiból: Budapest

Párhuzamos kiállítás brüsszeli képekből a terézvárosi Centrál Csoport Art Galleryben. A Mosoly Alapítvány, a Wizz-Air légitársaság és a HP Magyarország Nyomtatási és Képalkotási Üzletág közös programsorozatának keretében Európa nagyvárosait bejáró fiataljaink már tapasztalt ?átutazók?. Gyógyulófélben lévő kamaszok, akik úton vannak átvitt értelemben és a valóságban egyaránt. Úton a felnőtt lét és az egészség felé, úton egyik életállapotból a másikba ? akárcsak mi magunk.

A legtehetségesebbek közül most tizenketten, akik részt vettek a Mosoly Alapítvány és a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok fotótanfolyamán, arra vállalkoztak, hogy megmutassák, milyen egy különleges Átutazó frissen látó szemével a világ, egy európai nagyváros. Ez alkalommal arra vállalkoztak, hogy fővárosunk általuk látott arcát fordítják felénk.

Mit jelent számunkra a város, ahol élünk, mit tudunk róla? Amikor utazunk, felkészülünk az adott város kultúrájából, történelméből, utánanézünk az építészeti remekeknek, érdekességeknek. Kihegyezett figyelemmel szegezzük tekintetünket mindenre. Észrevesszük, amit csak a turista láthat, és közben arra vágyunk, bárcsak ne lennénk turisták, hogy beleszagolhassunk a város igazi arcába, bár ne csak a díszített kirakatokat látnánk, hanem éreznénk a lüktetést is? De érezzük-e vajon ezt a bizsergést saját városunk utcáit járva?

Fiataljaink a bennszülött ismereteivel és a turista kíváncsiságával felvértezve tárják elénk a várost, amelyben élünk. A várost, amiről hajlamosak vagyunk elfelejteni mennyire gyönyörű, nem tiszteljük, nem vigyázunk rá, hiszen természetesnek vesszük, hogy körül vesz bennünket nap, mint nap. Az alkotók belülről figyelő szeme azonban másként lát. Ők másként érzékelik, és másként ragadják meg az ismert tér változó képeit, a jelentéktelennek tűnő részleteket, a hétköznapi helyzeteket. Úgy képesek látni városunk mindennapjait, ahogy mindnyájunknak kellene: fürkésző tekintettel, mindenre nyitott lélekkel. Hagyjuk, hogy magával sodorjon bennünket ez az újszerű látásmód. Engedjük, hogy a képeket figyelve, saját, jól megszokott világ-nézetünket odahagyva, a bennünk folyton megújulni képes, fiatal szemlélő lépjen előtérbe. Álljunk meg egy percre, és tanuljunk meg újra LÁTNI!

A Mosoly Alapítvány

Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya ? vallja a WHO. Az Alapítvány 1996-tól vállalkozik arra, hogy ebből a hármasból a lelki jólét állapotát erősítse a krónikusan vagy súlyosan beteg, fogyatékkal-, illetve nehéz szociális körülmények között élő gyermekek életében.

Gyógyító munkájukban a művészet és a pszichológia eszköztárát kapcsolják össze, amely jelentősen hozzájárulhat lelkük gyógyulásához és fejlődéséhez. Céljuk, hogy figyelmüket az önmagukban és a világban található szépségek és örömök felé irányítsák. A pozitív élmények révén megtanulják elfogadni, értékelni, szeretni önmagukat, és a környezetükben élőket egyaránt. A művészeti tevékenység felszabadító, lelket gazdagító élménye pozitív hatással van lelki állapotukra, fejlődésükre és gyógyulásukra.

Szóljon hozzá!