ZETApress

hírportál

LégiErő a Heim Pálban

A repüléssel kapcsolatos gyermekalkotásokból nyílt kiállítás tegnap délelőtt a Heim Pál Gyermekkórház nemrég átadott G-épületében. A kiállítást támogató Abbott Magyarország Kft. felhívására több mint kétszáz mosolygós és megható pályamű érkezett az ország minden tájáról. A vállalat a gyermekek egészségére kívánja felhívni a figyelmet azzal, hogy a klasszikus gyógyítási folyamatok mellett az érzelmek és gondolatok művészi kifejezését, az örömteli alkotás jelentőségét hangsúlyozzák.

Az Abbott Magyarország Kft. tavaly novemberben hirdette meg országos gyermekrajz pályázatát LégiErő címmel, melynek során a repüléssel, levegővel kapcsolatos alkotásokra kérték az óvodásokat és kisiskolásokat, hiszen a levegő mindennapi életünk természetes része, jelentősége elvitathatatlan egészségünk szempontjából.

Képzelet szárnyán született gyermekalkotások

A felhívásra az ország minden tájáról érkeztek vidám és mosolygós, ugyanakkor megható alkotások, melyek közül a legjobbakat szakértő zsűri választotta ki. 14 pályázó részesült díjazásban a Heim Pál Gyermekkórházban új, G-épületében szervezett átadó ünnepségen, további 12 gyermek alkotását pedig kiállításra javasolták a zsűritagok. A díjátadó és kiállítás hivatalos megnyitója egybeesett a kórház idei gyermeknapi rendezvényével, melynek során egész nap színes programokkal várták a legkisebb érdeklődőket és szüleiket az intézmény udvarán.

A kiállításnak június végéig ad otthon a Gyermekkórház új belgyógyászati részlege, de a gyógyszercég és a kórház tervei szerint ezt követően is ? immár nem kiállításba rendezve, hanem faliképként ? az Intézmény kis lakóinak életét színesítik majd a vidám alkotások.

Miért pont a levegő?

Az ősztől tavaszig tartó időszakban nagyon gyakoriak az alsó- és felsőlégúti megbetegedések, melyeket a legtöbb esetben bakteriális vagy virális fertőzés okoz. Ezeket a megbetegedéseket leggyakrabban antibiotikum terápiával kezelik. Ma már többféle, különböző hatásmechanizmusú antibiotikum áll rendelkezésre, melyekkel belátható időn belül eliminálni tudják a fertőzéseket.

Gyakori szezonális betegség az RS (respiratory syncytial) vírus okozta légúti megbetegedés. Az RS vírus gyakoriságára jellemző, hogy a csecsemők kb. 2/3-a az első életévében megfertőződik, kétéves korra pedig 100%-os az átfertőződés. A szövődmények számos esetben kórházi kezeléshez, illetve intenzív ellátáshoz vezetnek, súlyosabb esetben a kezelésre szorulóknak egész életükben légzési problémákkal, gyakori tüdőgyulladással kell együtt élniük.

Az RS vírus ellen jelenleg védőoltással lehet védekezni. Ebben az esetben olyan anyagot juttatnak a szervezetbe, amely megakadályozza, hogy a vírus a szervezet sejtjeibe, főleg a tüdősejtekbe lépjen. A védőoltásokat a veszélyeztetett csecsemők meghatározott rend szerint, a koraszülött osztályon, a szívműtétet végző központokban, vagy a gondozást végző egészségügyi intézményekben kapják meg.

Növekedett a koraszülések száma

Az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarországon a születések száma, és az élve születettek 9%-a koraszülöttként jön világra. A koraszülött csecsemők életkilátásai ma már igen kedvezőek, kiterjedt gondozásban részesülnek a kórházi elbocsátást követően is. Mindazonáltal a volt koraszülöttek az egészséges újszülöttekhez képest gyakrabban betegszenek meg, a betegségek elsősorban vírusos eredetűek, de bakteriális felülfertőzések is előfordulhatnak.

A szívfejlődési rendellenességgel vagy szívelégtelenséggel született gyermekek többsége szívműtétet igényel 1 éves kora előtt, a beavatkozás időpontját azonban bármilyen fertőzés késlelteti, a műtét utáni időszakban kialakult fertőzés pedig a gyógyulást is veszélyeztetheti.

Heim Pál Gyermekkórház G-épület

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány támogatásából felépített ötszintes épület európai színvonalon szolgálja a gyermekek ellátását. Elsősorban belgyógyászati jellegű részlegeknek, a gasztroenterológiai és nefrológiai osztálynak, az alváslabornak, az endoszkópos részlegnek, valamint a tüdőgyógyászati ellátásnak ad otthont az intézmények ez a része.

A kórházi ellátás mellett ambuláns rendelők, tornaterem, barátságos játszószobák és teraszok, oktató és tárgyalóhelyiségek helyett kaptak az új épületben. A betegszobák kialakításánál figyelmet fordítottak arra is, hogy a gyermekük mellett tartózkodó szülők kényelme is megoldott legyen.

Szóljon hozzá!