ZETApress

hírportál

Újabb lovag Gödöllőn

Titánia lovagjai II: Gróf Andrássy Gyula, a lángoló zseni címmel időszaki kiállítás nyílik június 5-én délután 5-kor a Gödöllői Királyi Kastélyban, mely szeptember 30-ig látogatható. A második hű lovagom maradt, bármerre ment; nincs is e földön jutalom, mit meg nem érdemelt ? olvashatjuk róla Erzsébet királyné: A kabinet című versében, Mészöly Dezső fordításában.

Erzsébet királyné szívesen élte bele magát Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának tündérkirálynője szerepébe. Titániát férje, Oberon úgy bünteti meg, hogy bele kell szeretnie az első halandóba, akit a tündérkirály pajkos szolgája, Puck szamárrá varázsolt. Erzsébet A kabinet című versében Női Kékszakállként sorolta fel szamárfejű udvarlóit, s valószínű, hogy a fenti soroknál Andrássy Gyulára gondolt.

Andrássy szavai a lángoló zsenit tükrözik, míg Deáké a nyugodt logikát, az okosságot, bölcsességet. Ezt a megállapítást Festetics Mária grófnő udvarhölgy vetette papírra, 1872. december 30-án a XIX. század második felének egyik legjelentősebb két magyar politikusáról.

Andrássy Gyuláról a kastély földszinti termeiben megrendezendő időszaki kiállítás lesz az első, amely a Magyarország XIX. századi felemelkedéséért oly sokat tevő politikusnak állít emléket. Az ő miniszterelnöksége alatt alakult meg a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, amelynek első elnöke is volt, s amelynek munkássága nyomán létrejött a ma ismert nagyváros. Nem véletlen, hogy Budapest ma is legszebb sugárútját már életében Andrássyról nevezték el. Az általa létrehozott Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztereként nem csak a birodalmat kormányozta, de egyetlen magyar politikusként tevékenyen részt vett az európai politika irányításában is.

Nem vállalkozhatunk az életmű teljes értékelésére, de a festmények, ábrázolások, tárgyak és iratanyagok segítségével szeretnénk felidézni a lelkes hazafi, az európai politikus, az elbűvölő magánember személyiségét, életét. A kiállításon jó-néhány, eddig nem látott, nem ismert műalkotást láthat a közönség, így például Dubufe, a párizsi előkelő társaság portréfestőjének képeit az ifjú, szép akasztottnak becézett (ez az elnevezés arra utalt, hogy a szabadságharcban való részvétele miatt távollétében halálra ítélték és jelképesen felakasztották) Andrássy Gyuláról, és a legszebb magyar asszonynak tartott ifjú nejéről, Kendeffy Katinkáról. A gróf későbbi életkoráról többek között Székely Bertalan és Benczúr Gyula képei tanúskodnak.

A tárgyak között az Andrássy család porcelánjaiból, ezüstjeiből látunk válogatást, de Andrássy pipája, tintáskészlete, kitüntetései és egyéb emléktárgyak is helyet kapnak a vitrinekben. Rendkívül értékes és érdekes iratanyagokat böngészhet a közönség, így pl. Andrássy édesanyjának fia érdekében írott kegyelmi kérvényét, Andrássy Erzsébet királynéhoz írott levelét, Jókai Mór, Ferenc József és Németország egyesítőjének, Bismarcknak a kézírását. Andrássy legjelentősebb szerepléséről, a Berlinben megtartott háromhatalmi konferenciáról a szokásoktól eltérő módón, mulatságos karikatúrákkal emlékezünk meg.

A tárlatot ? amelyhez gazdag képanyaggal illusztrált katalógus készül ismert történészek, művészettörténészek legfrissebb kutatásait tartalmazó tanulmányokkal ? a Gödöllői Királyi Kastély múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen készítette, a szlovákiai Betlér Andrássy kastélymúzeumának segítségével, de számos magyar illetve osztrák gyűjtemény is kölcsönzött tárgyakat. A kiállítást Kaján Marianna és F. Dózsa Katalin rendezi, munkában közreműködik Papházi János, Kovács Éva és Faludi Ildikó. A látványterv a Symbolon Bt. munkája.

Szóljon hozzá!