ZETApress

hírportál

Díjátadás a Centrál Galériában

Idén immár harmadik alkalommal került átadására tegnap este az Essl Award Közép- és Délkelet-európai művészeti-díj cseh, szlovák, magyar, szlovén, horvát és most először romániai fiatal művészek számára. A díjat 2005-ben alapította Agnes és Karlheinz Essl azzal a céllal, hogy azokban az országokban, ahol jelen van a bauMax, támogassa a művészetet tanuló diákokat. Az Essl Award Közép- és Délkelet-európai művészeti-díjat kétévente ítélik oda.

A kilenctagú nemzetközi zsűri 2008. őszén a digitális formában leadott pályázatok közül országonként tizet-tizet választott ki. A művészek A jelöltek éjszakája 2009 ? kiállítás megnyitók keretén belül mutatják be alkotásaikat a zsűrinek a résztvevő országok fővárosában. Rajzok és festmények mellett láthatók lesznek még berendezett szobák, fényképészeti alkotások, videók és új típusú médiák is.

A zsűri a nyitóestén országonként három díjat ítél oda: Az első díj négyezer, a második háromezer euró és harmadik díj a Vienna Insurance Group Special Invitations ezereurós különdíja. A 18 díjazott alkotása együtt decemberben lesz látható a klosterneuburgi Essl Museum-ban, Bécsben. Újdonságnak számít, hogy a Vig Special Invitations győztesének munkáiból jövő év elején egy saját kiállítást mutatnak be a Vienna Insurance Group bécsi központjában.

Az Essl Museum és a bauMax AG

Célunk az, hogy a közép- és dél-kelet-európai fiatal művészeket támogassuk, és hogy lehetőséget nyújtsunk számukra, hogy nemzetközi, muzeális kontextusban állíthassák ki alkotásaikat. Ennek alapján született a gondolat, hogy a bauMaxal együtt létrehozzunk egy művészeti díjat, amely kétévente kerül átadásra ? mondta Agnes Essl professzor.

Az Essl Museumban található Ausztria legnagyobb kortárs művészeti alkotásokból álló magángyűjteménye. A több mint hatezer művet magába foglaló gyűjtemény Agnes és Karlheinz Essl tulajdona. A 90-es évek kezdete óta a családi vállalkozásnak indult bauMax a közép- és dél- kelet európai piacok megszerzését tűzte ki céljául, mellyel úttörőnek számított a Do-it-Yourself piacon. A ma már piacvezető bauMax összesen 137 áruházzal rendelkezik Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Romániában és Bulgáriában. A Do it Yourself mottóval a bauMax sikert könyvelhet el, mivel évente negyvenmillió vásárlónak segít a lakással és kerttel kapcsolatos projektjeinek megvalósításában. Az 1,42 milliárd eurós éves bevételével és a több mint tízezer munkatárs foglalkoztatásával a bauMax ma már Európa legnagyobb munkaadói közé tartozik.

A Vienna Insurance Group és az Essl Museum

A Vienna Insurance Group már évek óta az Essl Museum partnere, mely idén is támogatja a bauMaxal együtt az Essl Award Közép- és Délkelet-európa művészeti-díj megrendezését. A Vienna Insurance Group résztvevő biztosítótársaságai a következők: az UNION Biztosító és az Erste Biztosító Magyarországon, a Kvarner, Cosmopolitan Life, Helios és az Erste osiguranje Horvátországban, a Wiener Städtische zavarovalnica Szlovéniában, a Kooperativa, die Česká podnikatelská pojišt?ovna és a Pojišťovna České spořitelny a Cseh Köztársaságban, a Kooperativa, a Kontinuita, a Komunálna és a Poisťovňa Slovenskej sporiteľne Szlovákiában. Románia ebben az évben, mint a hatodik résztvevő ország szerepel az ESSL AWARD Közép- és Dél-Kelet-Európa művészeti díj megmérettetésen. A VIENNA INSURANCE GROUP résztvevő román társaságai az Omniasig Biztosító és Omniasig Életbiztosító, az Asirom és az újonnan megszerzett társaságok, a BCR Biztosító, valamint a BCR Életbiztosító.

Első alkalommal kerül átadásra a Vienna Insurance Group saját díja

A VIENNA INSURANCE GROUP idén az ESSL AWARD Közép- és Dél-Kelet-Európa művészeti díj keretén belül egy saját támogatású díjat is átad. A díj a VIG Special Invitations nevet viseli, és valamennyi résztvevő országban átadásra kerül. A díjazottat, ugyanúgy mint az első és a második helyezettet is, a zsűri választja ki. A VIG Special Invitations nyertese ezer eurót kap. A VIG Special Invitations díjazottak műveit az ESSL AWARD Közép- és Dél-Kelet-Európa 2009. művészeti díj keretén belül az Essl Museum kiállítási termeiben mutatják be.

A művészet- és a kulturális projektek támogatása mélyen a vállalati filozófiánkból ered, melynek már több éves hagyománya van. Elkötelezettségünkkel a művészeti projektek megvalósítását támogatjuk, mellyel hozzájárulunk a kulturális javak megőrzéséhez, és ezzel egyidejűleg szabad teret engedünk a művészet kibontakozásának ? mondta Dr. Günter Geyer, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója.

A tőzsdén is jegyzett Vienna Insurance Group (VIG) Közép- és Dél-Kelet-Európa vezető biztosítási csoportjai közé tartozik, melynek székhelye Bécsben található. Közel 23 000 munkatárs segítségével, 23 országban nyújtanak a vásárlóknak optimális biztosítási lehetőséget ebben a régióban.

Keller Diána Rizmájer Péterrel együtt nyerte el az idei Essl Award pályázat első díját tegnap este a Centrális Galériában. ? A pályázat kapcsán, már azt is egy sikernek könyveltem el, hogy beválogattak minket a 10 legjobb közé. Az izgalmas az egészben, hogy nemzetközi zsűri elé kerülnek a munkáink, talán így részesei lehetünk egy újfajta megítélésnek. A kortárs képzőművészet elbírálása elég szubjektív, a szempontok nagyon változóak lehetnek. A különböző műfajban készült művek összehasonlítása eleve egy merész vállalkozás, hogyan is lehet összehasonlítani egy festményt egy videó-installációval. Én mindenesetre csak találgatni tudok, hogy a zsűri egy látványosabb művet fog előbbre helyezni, vagy a gondolatiság dominál, esetleg a nagy munkát igénylő kidolgozás ? vallja a győztes művésznő.

Pintér Zoltán Miklós lett a második. ? Az ESSL AWARD mint képzőművészeti kiállítási és így kommunikációs lehetőség azért keltette fel leginkább az érdeklődésemet, mert nagyon szimpatikusnak találtam egy bécsi kezdeményezésű, de alapvetően a kelet-európai régióban alkotó fiatal művészeket ?felkutató? projektet. Főleg amiatt, mert a történelem olyan ?szerencsétlenül? vágta ketté Európát a második világháború után, hogy valóban egy olyan határ képződött, mely határ még nagyon sok értelemben ma is létezik, ha már hivatalosan nincs is a térképen ilyen elválasztó vonal Európa nyugati és keleti része között ? vallja a fiatalember.

Fátyol Viola kapta a harmadik díjat. ? A legutóbbi Essl-díj kiállítását volt szerencsém látni a gyűjteményben, tisztán maradt meg bennem a kiállítás élménye, így nagy öröm részt venni ugyanazon projektnek már az első szakaszában is. A pályakezdők számára különösen fontosak a külvilág visszajelzései, érdeklődése, támogatása, hiszen ezek mindig megerősíthetnek minket abban, hogy jó úton haladunk, és erőfeszítéseink nem hiábavalóak. Az Essl-díjra való nominálás olyan erős pozitív jelzés, mely hosszú időre nyújthat jóleső biztatást munkák során ? mondta el a díjazott.

A három díjazott mellett Adamkó Dávid, Basa Anikó, Blazsek András, Czene Márta, Kupcsik Ádám, Molnár Ágnes Éva és Németh Róbert kerül a legjobb tíz közé a sok-sok pályázóból. A két évvel ezelőtti díjátadás a Ludwig Múzeumban volt. Akkor Albert Ádám lett az első Horváth Dániel előtt. ? Az Essl-díjnak köszönhetem, hogy szerződtetett egy galéria! ? mondta nemrég a boldog második.

Szóljon hozzá!