ZETApress

hírportál

Kultúrnövények Aquincumban

Növények kultúrája ? kultúrák növényei. Növények és kultúra Európa történelmében. Időszaki kiállítás nyílik az Aquincumi Múzeumban május 22-én. Az Aquincumi Múzeum október 31-ig látható új időszaki kiállítása római kori növények maradványain, ábrázolásain, leírásain keresztül mutatja be Budapest ókori városelődjére jellemző növényvilágot.

A régészeti feltárások archeobotanikai, dendrokronológiai vagy pollen-vizsgálatai mind olyan információval szolgálnak a kutatók számára, amely alapján a korabeli ? településen belüli és kívüli ? környezet, valamint annak természeti változásai könnyebben rekonstruálhatók. Míg az első szakmai kifejezés a régészeti növénytani analízist, a második a famaradványok faj-kormeghatározását jelenti, addig a harmadik az ásatásokon begyűjtött földmintákból nyert virágpor vizsgálata. Mindezek hozzásegítenek ahhoz, hogy bepillantást nyerjünk az aquincumi mindennapok egy szeletébe: az antik ember és a flóra kapcsolatába.

A kiállítás a növények ókori hasznosításának különböző területeit mutatja be ételként, használati tárgyként, vagy csak egyszerűen díszítésként, magába foglalva az Aquincumi Múzeum hangulatos zöld szigetét, római stílusú kertjeit is. A 20. évfordulóját ünneplő aquincumi Floralia ? Tavaszünnep alkalmából nyíló kiállítás a rendezvény első napjától, május 22-től látogatható.

Szóljon hozzá!