ZETApress

hírportál

Műtárgymesék Aquincumban

Szokatlan időszaki kiállítással jelentkezik mától az Aquincumi Múzeum a Szentendrei út 135-ben. A múzeum kutatói ? régészei és restaurátorai ? ez alkalommal ugyanis legkedvesebb tárgyaikat mutatják be ? tudtuk meg a Műtárgymesék ? Fővárosi régészeti értékeink másképp című, 2013. szeptember 29-én, vasárnapig látható tárlat délelőtti megnyitóján.

A múzeum több, mint 15 éve minden évben kiállítja a legfrissebb feltárásokból származó, legkülönlegesebb leleteket, illetve sok olyan tárgy is van amelyek eddig a raktárakban lapultak, és funkciójukra, rendeltetésükre csak nemrég döbbentek rá a kutatók. Most ezekből kap válogatást a nagyközönség. A nem titkoltan szubjektívebb hangvételű kiállítással a munkatársak célja, hogy a régészetet közelebb hozza a látogatókhoz, személyes élményeken, tárgyakon keresztül.

A rendhagyó tárlaton a múzeum összesen 36 régésze és restaurátora mutatja be legkedvesebb leleteit, személyes hangvételű ismertetővel együtt, amelyekből nem csak az derül ki, miért ez a kutató kedvenc tárgya, hanem a lelet történetéről, lelő-körülményeiről is pontos képet kaphatnak a látogatók és bepillanthatnak a kulisszák mögé, bizonyítva egyúttal azt is, hogy a múzeumi munka nem valamiféle elefántcsonttoronyban végzett hobbi, hanem izgalmas, de türelmet igénylő, néha nagyon is kemény, értékteremtő és felelősségteljes feladat.

A kiállításban olyan különlegességek szerepelnek, mint egy római kori táblajáték, egy császári gyaloghintó-hordozó sírfelirata, utazó kocsi alkatrészei, római kori éjjeli edény, őskori olvasztókemence részei, vagy éppen egy több, mint ötezer éves, cserélhető fejű szobrocska. A tárlatot számos rekonstrukciós rajz, a kutatók kedvenc tárgyaikkal együtt készült portréfotói és ? az utánpótlásra is gondolva ? gyermeksarok egészíti ki. A kiállítást Láng Orsolya, a BTM Aquincumi Múzeum Ókortörténeti Osztály osztályvezető-helyettese rendezte, Dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, valamint Dr. Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója, a BTM főigazgató-helyettese nyitotta meg.

Szóljon hozzá!