ZETApress

hírportál

Irányok a MOM Parkban

Menasági Péter: Irányok című kiállítása nyílik meg május 5-én, kedden este 6 órakor a MOM Parkban, az első emeleti Park Galériában, a Molnár Ani Galéria rendezésében. A megnyitón bemutatják: Balázs Mari: Lélek(r)ingás című kortárs táncetűdjét. Előadják: Balázs Mari (Dream Team Színház), Nemes Zsófia és Feledi János (Pr-Evolution Dance Company).

Menasági Péter, az 1973-ban Budapesten született Köztársasági- és Derkovits-ösztöndíjas szobrászművész 1999-ben kitüntetéssel diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, ahol mesterei Bencsik István és Karmó Zoltán voltak. 2000 és 2003 között Pécsett a Képzőművészeti Mesteriskola Doctor of Liberal Arts képzésén vett részt. Pályája kezdetétől fogva számos díjban részesült, 2004-től tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek. Legismertebb munkája a Mansfeld-emlékmű, amely az 1956-os fiatal mártírnak állít emléket a második kerületben.

Menasági munkái egyszerre feltételezik az emberi jelenlétet és a spiritualitást: szobrai a látható és a láthatatlan közötti határpontokat keresik, a formák és felületek létrehozásában szigorú fegyelmezettséget mutatnak, de egyszerre kísérleteznek a dinamika és a statika ismérveivel. Nemes, időtálló anyagok és a finom, precíz kivitelezés pontossága megteremti szobrain a tiszta felületek értékét. Ugyanakkor a munkáiban megjelenő, egyszerű, geometrikus-formák nem a minimalizmussal rokoníthatók, nem is jelentés nélküli, üres jelek, hanem spirituális üzenettel rendelkező ősformák. Ezért inkább az időtlenség a legközelebb álló kategória, amelybe a művész szobrait sorolja.

A Park Galériában bemutatott egyik munka, az Imamalom azért is érdekes, mert szakrális jellege mellett a kortárs művészet egyik jellegzetességével is él: épít a néző interaktivitására. Az imamalmot meg kell forgatni, hogy meghalljuk a körtefa hengerbe zárt titokzatos morajlást. A szobrász ezáltal szeretné, hogy szobra ebben az eleven, mozgalmas és zajos közegben még inkább betöltse funkcióját és alkalmat adjon arra, hogy az erre járókat kizökkentse ? ha csak néhány pillanatra is ? a rohanó, emberi időből. A Függő-kő című szobor egy több darabból álló, több anyagból kivitelezett együttes. A szakrális tartalmú mű a földi és égi szféra közti átmenetet fogalmazza meg a szobrászat nyelvén.

Szóljon hozzá!