ZETApress

hírportál

Egyiptom rejtélyes öröksége

Az Egyiptom ? a bölcsesség hazája ? iránti érdeklődés már az ókorban is óriási volt. Görögök és más népek fiai Egyiptomba jártak tanulni az akkori Per-anh-nak, élet házának nevezett egyetemekre. Hérodotoszt, a történetírás atyját még ebben az utolsó, hanyatló időszakban is ámulatba ejtették a piramisok és a templomok, a halálhoz kötődő rítusok, de még a hétköznapi ember erkölcse is.

A reneszánsz újra felfedezte Egyiptomot a Nyugat számára, és romjainak, szimbólumainak látványa máig kíváncsiságot és vonzalmat ébreszt. Elkápráztatnak a különleges építményei, az alkotásaiból sugárzó szépség és a rejtély, hogy miként tudott újra és újra feltámadni a zűrzavaros átmeneti korokból. Mélyebben belemerülve történelmükbe felfedezzük, hogy mindenekelőtt az igazság és az igazságosság kérdése érdekelte őket, valamint a lélek földi és túlvilági sorsa.

Tudós papok kutatták az ember és a világegyetem kapcsolatát, a természeti törvények megjelenését a társadalomban, az emberhez illő életritmust, amelyet a ciklikusan ismétlődő időben találtak meg, szemben a ma uralkodó lineáris szemlélettel… ? mindezekből különleges szokásrendszer és életritmus alakult ki a Nílus völgyében.

Rádöbbenhetünk arra, hogy olyan természet-közeli civilizációval van dolgunk, amely a mai világunk gondjaira alternatív megoldásokat kínál, és amelynek világnézete a szellemi értékeket részesítette előnyben. Talán éppen ez az, amiért érdemes elgondolkodni egyiptomi örökségünkön, miközben saját válaszainkat keressük az örök emberi kérdésekre.

Kiállításunk előző alkalmaiból készült képes összeállításunkat itt tekinthetik meg. A kiállítást és vásárt a Fiatal Művészek Galériája és az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület közösen szervezi. Ma délután 4-kor nyílik a Kada utcai Petőfi Sándor Művelődési Házban és jövő péntekig hétköznapokon látogatható ? tudatták a szervezők.

Szóljon hozzá!