ZETApress

hírportál

Látványos munkák a kastélyban

A szakértőket már felkérték Gödöllőn. Folyamatban van a kivitelezőkre és a kommunikátorokra kiírt közbeszerzési eljárás. Néhány héten belül elindul a betonban és aranyban mérve minden eddiginél nagyobb felújítás, amely lelkivilágát tekintve család- és környezetbarát üzemeltetést tesz majd lehetővé a rekonstruált Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol a hétvégi Ibolyanap is zajlott. Az előzetes számítások szerint 2012-re kétszeresére emelkedhet a királyi jelzőhöz méltó múzeum látogatottsága.

A Gödöllői Királyi Kastély a közép-magyarországi régió fővároson kívüli területeinek egyik leglátogatottabb, a Sisi-út révén nemzetközileg is ismert, népszerű turisztikai attrakciója. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv tavaly szeptemberben megítélt 1,45 milliárd forintos támogatásának köszönhetően jövőre, 2010 első félévében elkészülhet a kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése.

Eredményesen lezárult már a közbeszerzési szakértőre, a Gödöllői Királyi Kastély komplex újjáépítésére irányuló projekt keretében műszaki ellenőri tevékenység ellátására, valamint ERFA (Európai Regionális és Fejlesztési Alap) szakértőre kiírt pályázat. A Gödöllői Királyi Kastély Kht. szerződéskötés előtt a pályázatok segítségével kiválasztott turisztikai szakértővel és könyvvizsgálóval. Folyamatban lévő eljárás a széleskörű tájékoztatást, a fejlesztéssel kapcsolatos rendszeres hírközlést, a projekthez kapcsolódó programok országos szintű megismertetését és promócióját szolgáló ? negyvenmillió forint összértékű ? úgynevezett disszeminációs tender.

A Gödöllői Királyi Kastély 1-2. szárnyára, a Horthy-bunkerre, a Sörpincére, a bástyaépítményre, valamint a 3. szárny belső átrendezésére, az Erzsébet-verandára és az előkerti támfalak rekonstrukciójára kiírt építészkivitelező pályázat, valamint a szökőkútépítéssel, közmű, sétány- és térburkolat építéssel, díszvilágítás szereléssel a park átépítését célzó kertkivitelező közbeszerzés is lezárult.

A disszemináció a projektek eredményeinek terjesztése annak érdekében, hogy a projekt által kiváltott hatás és ezáltal a projekt megvalósítására fordított források hasznosulása a lehető legnagyobb legyen. A hazai szakirodalomban egyelőre nem született olyan magyar szakkifejezés, amely kellő pontossággal adná vissza a jelentését, így az angolból átvett szó látszik meggyökeresedni.

A Gödöllői Királyi Kastély rekonstrukciója május-júniusban kezdődik, és várhatóan 2010 szeptemberéig tart majd. Közel kétezer négyzetméter területen megújul a kastélyépület, megnövekszik a kiállítótér, így magasabb színvonalú kiállítások, nagyrendezvények megtartására is alkalmassá válik. Átépítik az egykoron a királyi gyermekek lakosztályaként működő Gizella-szárnyat, amely kiállító-teremként funkciónál majd.

A Rudolf-szárnyban múzeumi tér kap helyet, amely időszaki kiállítások helyszíneként, valamint interaktív bemutatóhelyként működik a jövőben. Befejeződik a Sörpince rekonstrukciója is. A Kastélypark, angol tájkertté alakítva, 52 ezer m2-en nyeri vissza régi pompáját, megszépül a Bástya alatti tér és megújul az Erzsébet terasz és lépcső is. A fejlesztést követően családbarát szolgáltatásokkal is kiegészül a látogatóhely kínálata. Rendszeresek lesznek a múzeumi pedagógiai foglalkozások és a fogyatékkal élők számára is tökéletes élményt nyújtva válnak elérhetővé a látványosságok. A látogatható területeket teljes mértékben akadálymentesítik.

A felújításnak köszönhetően a meglévő 3 kisterem helyett 7 nagyteremben rendezhetnek hamarosan tárlatokat a hangulatosan ódon falak között. A kastély művészeti-történeti központként is a köztudatba kíván kerülni, kihasználva azt a tényt, hogy Gödöllő az Erzsébet királyné kultusz centruma. A nők, a gyerekek és a családok kastélya a Gödöllői Királyi Kastély, ahol izgalmas hétvégi programokkal és a nyár elején induló fejlesztéseknek köszönhetően kibővített múzeumi terekkel, megújult parkkal várjuk a látogatókat ? hangsúlyozta Révész T. Mihály ügyvezető igazgató a budapesti Vajdahunyadvárban tartott sajtóbeszélgetésen.

Szóljon hozzá!