ZETApress

hírportál

Starting Point ? Starking Point

Tegnap este nyílt meg a Dorottya Galériában Kass Eszter kiállítása. Megnyitó beszédében Hemrik László művészeti író arról szólt, hogy a Starting Point nem más, mint Starking Point. Kiinduló pont, mint alma. A tudás, amely felforgatta és felforgatja a világot. A textilművészként induló, de hosszú évek óta olajfestményeket készítő művész képein tisztán jelenik meg az ősi szimbólum, a természet más elemeivel együtt. Nagyon erős, sugárzó színekben, geometrikusformákká egyszerűsítve.

Rajtuk kívül csak a mű saját, minden térillúziótól mentes és a valóság más elemeire történő utalás nélküli közege látható. Ebben jelennek meg az élethű gyümölcsök, amelyeket a kiállításon a művész korábbi, dzsungelszerűen sűrű növényszövevényeket ábrázoló festményei öveznek majd. A teli és az üres, a természetes és mesterséges, az organikus és a szerkesztett ellentéte ez, ahogy minden más is erről beszél körülöttünk.

Júliusi önvallomás

Ne várjatok szavakba zárt gondolatokat tőlem. Csak nézzétek, inkább hosszabban, rászánva az időt. Nem kell kapkodni, nem kell sietni, mindig újat keresni. A szemnek kell kalandoznia, hagyva, hogy a gondolatok megszülessenek, felébredjenek, előmerészkedjenek, utána úgyis elszállnak, de legalább egyszer megvolt. Talán majd jön a többi. Mit teszek én? Nézek és mutatok, vallja a művésznő munkájáról.

Kass Eszter kiállításán ezen alaptételek a maguk egyszerűségében élettel teli, szemnek jóleső festményekben nyernek alakot. A szeptember 30-ig nyitva tartó kiállítást és a kapcsolódó leporelló megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Szóljon hozzá!