ZETApress

hírportál

Sokszínű valóság a Galériában

Az Újrafestett valóság ? Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című kiállítás keretében szeptember 5-én, szerdától a Magyar Nemzeti Galériában mozgássérült és ép kortárs képzőművészek közös alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a C épület Kávézó-teraszán.

Az idén 35. jubileumát ünneplő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében, a Poli-Farbe magyar festékgyár támogatásával megvalósuló kiállítás húsz mozgássérült ? szájjal és lábbal festő, illetve egyéb fogyatékossággal élő, valamint húsz ép képzőművész közös alkotásait mutatja be.

A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria immáron három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül valósul meg, amelynek tavalyi állomása a Privát labirintusok című, autizmussal élő alkotók és a kortárs magyar képzőművészet meghatározó képviselőinek alkotásait mutatta be. A mostani kiállítás célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre és hogy mindenki számára egyértelművé tegye: a mozgássérült művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek.

A kiállítás főtámogatója a magyar tulajdonú Poli-Farbe festékgyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosítja. A nagyvonalú támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállítóterem falára is tudnak majd alkotni a felkért művészek, ezáltal újraértelmezve a magyar gyártmányú falfestékeket, színező tintákat. A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok keretében; hosszított nyitva tartás, tárlatvezetések, előadások ? az érdeklődőknek lehetőségük lesz megismerni a sérült emberek hétköznapjait, gondolkodásmódjukat és értékeit.

Szóljon hozzá!