ZETApress

hírportál

Fél-merőkanál híd Japánból

Swierkiewicz Róbert japán küldeményművészeti gyűjteményei láthatjuk augusztus 17-ig a 2B Galériában. A Fél-merőkanál híd című kiállítás tegnap este 6-kor nyílt meg a Ráday utca 47-ben.

Ha elmész Japánba, és meglátogatod az Eiheidzsi kolostort, mielőtt belépsz, egy kis hidat látsz, amit Hansaku-kjónak hívnak, ami azt jelenti, hogy Fél-merőkanál híd. Amikor Dógen zendzsi vizet merített a patakból, mindig csak egy fél merőkanálnyit használt fel, a többit ? ahelyett, hogy kiöntötte volna ? visszaöntötte a patakba. Ezért hívják a hidat Hansaku-kjónak, Fél-merőkanál hídnak.

Amikor arcot mosunk az Eiheidzsiben, csak kétharmadig töltjük a mosdótálat. Mosdás után pedig a vizet saját testünk felé öntjük ki, nem magunktól elfelé. Ez a víz iránti tiszteletet fejezi ki. Ez a gyakorlat nem valamiféle takarékosságból fakad. Talán nehéz megérteni, hogy miért öntötte vissza Dógen a kimerített víz felét a patakba.

Az ilyen gyakorlat túl van a gondolkodásunkon. Amikor érezzük a patak szépségét, amikor egyek vagyunk a vízzel, intuitíven ugyanúgy teszünk, mint Dógen. Valódi természetünk, hogy így csináljuk. De ha valódi természetünket elfedik a gazdaságosság vagy a hatékonyság gondolatai, akkor nincs értelme, hogy Dógent utánozzuk ? írta Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem című művében.

Rui Mourao: Az újraírt történelem

Az 1977-es születésű portugál művész a Lisszabon-Budapest rezidencia csereprogram keretében tartózkodik a magyar fővárosban. A Magyar Műhely Galériában több csatornás video-alkotást mutat be, melynek alapanyagát a kommunista rendszer monumentális szobrait őrző fővárosi Memento Parkban készítette.

Felvételein egyrészt megkísérli szembe állítani egymással a látogatók mozgását a mozdulatlan anyagtömeggel, másrészt ? ideológiai síkon ? azt a problematikát járja körül, hogyan értelmezi át az éppen aktuális rendszer a letűnt rendszer központi szimbólumait, helyükre állítva a saját szimbólumrendszerét. A tegnap este 6-kor megnyílt kiállítás augusztus 10-ig látható az Akácfa utca 20-ban.

Szóljon hozzá!