ZETApress

hírportál

Az igazi Afrika

A Fiatal Művészek Galériája szervezésében nyílt meg ma délben Nagy Miklós Zoltán és Novák Tamás: Színes Afrika ? Fotókiállítás Afrikai országokból című munkája a Fővárosi Állat és Növénykert Szavanna kifutójánál. A kiállítás kurátora Bézi Péter, a képek egy hónapig láthatók. Fotóink Lantai József felvételei.

A tárlatot az etióp?magyar Abebe BEBE Dániel, a Back II Black énekese nyitotta meg. Köszöntőt mondott Morenth Péter, az Afrikai-magyar Egyesület (AHU) alelnöke, Hanga Zoltán, a FÁNK és Szép Zsuzsa, a VAM Design szóvivője. Bebétől megtudtuk, hogy nemrég töltött néhány napot Etiópiában, de ott sem volt az ittenihez hasonló rekkenő hőség. 2500 méteres tengerszint feletti magasságban mindössze 25 Celsius fokot mértek. Ha nem lett volna az itteninél ritkább a levegő, egész elviselhető lett volna a klíma.

Nagy Miklós Zoltán és Novák Tamás nevét a Budapest?Bamako Rallyeval kapcsolatban ismeri leginkább a nagyközönség, hiszen Miklós háromszoros, Tamás kétszeres győztese az embert és járművet egyaránt próbára tevő, hatalmas kihívást jelentő versenynek. Azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy mindketten a fotózás megszállottjaként végigfényképezték ezt az elképesztően kalandos utat. Így készült el a két kiállítás anyaga: az Afrika feketén fehéren és az Afrika színes élete. Az előbbit február 15-én bemutatták a Hotel Héliában is.

A két versenyző, amatőr fotós célja, hogy az igazi utazó szemével látassa ezt a csodálatos földrészt. A közel 450 fekete-fehér és 200 színes fotón az objektív valóság köszön vissza, országok, népek kultúrájából ízelítőt adva, az emberek hétköznapi életén keresztül, különös figyelmet szentelve a gyermekek mindennapjainak bemutatására. A sorozatok anyagában éppúgy helyet kaptak tájképek, mint portrék.

Az Afrika feketén fehéren képeit 2011 őszén mutatták be először a közönségnek. Ezzel egy időben útjára indult egy gyermekrajz pályázat is, aminek ? a tárlathoz kapcsolódóan ? a témája: Afrika színes élete a mindennapokban volt. A gyerekek a kiállítás megtekintése után rajzban mondhatták el, ők milyennek képzelik el Afrikát. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálta el, és ez alapján született meg az első három helyezett. Az összes beérkezett alkotás, az Afrika és Magyarország közötti rajzcsere program részévé vált és első állomásként Gambiában, Banjulban került bemutatásra. A Gambiai iskolák is csatlakoztak a programhoz és szintén rajzokat készítettek, melyeket most a fotókiállítás keretében, mintegy annak kiegészítéseként először láthat majd a hazai közönség.

Fotókiállítás a VAM Design Centerben

Július 5-én, csütörtökön nyílik meg a VAM Design Centerben Az igazi Afrika című fotó- és gyermekrajz kiállítás, melyen most először egyben tekinthető meg az Afrika feketén fehéren és az Afrika színes élete című fotókiállítások teljes anyaga, valamint a magyar és az afrikai gyermekek rajzai. A tárlat augusztus 31-ig, ingyenesen lesz megtekinthető!

A megnyitóval egyidejűleg kezdetét veszi a második rajzpályázat, melyen bárki részt vehet, és aminek témája és címe, a Nemzetek Barátsága. Ezek a rajzok fogják képezni, a Nemzetközi Kultúrhíd program következő pillérének alapjait. A csereprogram során az elkészült alkotásokat egy kultúrmisszió keretében személyesen juttatják el az afrikai országokba. A program támogatói: a Fővárosi Állat és Növénykert, a Nemzetközi Kulturális Híd program, az Afrika-magyar Egyesület, a crazy4foto.com, a Fiatal Művészek Galériája, a Korszakváltó Művészek Nemzetközi Egyesülete, a VAM Design Center, valamint a Humán Map Intézet.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Testek a Király utcában | ZETApress
  2. Mali a polgárháború szélén | ZETApress

Szóljon hozzá!