ZETApress

hírportál

Mali a polgárháború szélén

Veszélyben a következő Budapest?Bamako útvonala. Változhat a 2013. január 25-én, pénteken induló Budapest?Bamako útvonala, miután a futam rallye engedélyének kiadását biztonsági okokra hivatkozva egy hónappal elnapolták Bamakóban. A futam helyszínéről július 2-án nyílt kiállítás az állatkerti Szavanna kifutónál.

A mali belügyi hatóságok a mauritán?mali határvidéken kialakult helyzetre hivatkoztak. Mint ismeretes, a hó elején mali katonák tévedésből lemészároltak 16 mauritán muzulmán imámot. Nem hivatalosan a futam szervezőivel azt közölték, hogy a ?biztonsági szituáció további kiértékelése szükséges? az engedély megadásához. A tervek szerint a futam 3 napot tölt Maliban és a befutó a fővárosban, Bamakóban lesz február 9-én. A TEK szakemberei pedig Mali északi részén kialakult feszült helyzet miatt figyelmeztetik a Bamako szervezőit. Idén tavasszal fegyveres milicisták vették át a hatalmat Mali északi területein, független köztársaságot kikiáltva. A tavaszi puccs után meggyengült mali kormány így elvesztette az ország fele fölött a hatalmat.

A Terror Elhárítási Központ (TEK) hatoldalas dokumentumban tájékoztatta a Budapest-Bamako szervezőit a folyamatosan változó Mali belpolitikai problémákról. ? Amennyiben a mali kormány politikai fennhatóságát nem sikerül tárgyalásos úton visszaállítani az északi országrészen, úgy feltehetően fegyveres konfliktusra fog sor kerülni ? tájékoztatott a TEK. ? A résztvevők nyugalma és biztonsága minden évben a legfontosabb kérdés ? nyilatkozta Szabó Gál András, a futam alapítója.

Az elmúlt években a magyar Külügyminisztérium többször is kért minket, hogy mali szakaszt kerüljük el. A különbség eddig mindig az volt, hogy nekünk sokkal jobb információnk voltak, mint a magyar hatóságoknak ? nyilatkozta a Villám Géza néven is ismert egykori rádiós. ? A TEK által most átadott jegyzék nagyon részletes és mind a tények, mind az elemzések tekintetében megfontolandó ? tette hozzá a világ legnagyobb amatőr rallye-jaként is ismert rendezvény szervezője. A futam minden év januárjában indul Budapestről, és a nyugati afrikai Bamakóban ér véget. A közel 9000 kilométeres távot 8 országon áthaladva kell megtennie az indulóknak. A 2013-as futamra eddig 480 résztvevő jelentkezett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Új célban a Budapest?Bamako | ZETApress

Szóljon hozzá!