ZETApress

hírportál

Élő gobelin Gödöllőn

A Gödöllői Királyi Kastély Élő gobelin sorozatában Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész 1982 és 2008 között készült kárpitművészeti munkáinak legjellegzetesebb darabjaiból nyílt kiállítás tegnap este 6 órakor. A nagyméretű gobelinek ? közöttük az Éj, az Apokalipszis és a Teremtés ? mellett a művész mini-textiljei és térplasztikái is színesítik az április 26-ig látogatható tárlat anyagát. A tárlat címéhez illeszkedő különlegessége egy még be nem fejezett, szövőszéken épülő, lüktető alkotás.

A kiállítás a Gödöllői Királyi Kastély Élő gobelin című, több évre szóló kiállítás-sorozatának második eseménye. Ez a rendezvényláncolat évente mutatja be kárpitművészet egy-egy jelentős művészegyéniségét ? elsőként a Kossuth-díjasokat ? vagy csoportját a kastély Lónyay- és Lovas-termeiben. A XX. század elején a Gödöllői Művésztelep (1901-1920) tevékenysége, szövőiskolája európai hírnevet szerzett a városnak. Ez az a művészeti tradíció, amely folytatásra ösztönöz. Az Élő gobelin egyszerre jelentheti a gödöllői hagyományok ápolását, a kortárs kárpitművészet állandó fórumát, megújuló jelenlétével a műfaj továbbéltetését.

Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész 1982-2008 közötti kárpitművészeti munkássága legfontosabb, legjellegzetesebb alkotásaiból ? az alapművekből ? mutatnak be egy gazdag válogatást a kastély különleges architektúrájú tereiben. A nagyméretű, plasztikus felvetésű gobelinek (Belső tűz, Éj, Struktúra, Apokalipszis, Fény, Teremtés, Pusztaság, Kegyelem) mellett a művész minitextiljei, térplasztikái is láthatóak lesznek. A művek meditatív, költői, filozofikus, biblikus témákat dolgoznak fel, spirituális létélményt és szellemiséget sugallnak.

Az félévszázadot felölelő Hager-munkásság transzcendentális médiuma a sötétséget áttörő fény. Wehner Tibor művészettörténész szavaival szólva ? Hogy a válságaiba bonyolódó kor által feleslegessé avatott, avulásra ítélt értékeket: a szépséget, a jóságot, a szeretetet, a békességet újra felfedezze és visszahelyezze jogaiba. A művész munkásságát Kuklay Antal plébános, művészettörténész méltatta. A kiállítást Fekete György professzor emeritusz nyitotta meg, közreműködött Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész.

Szóljon hozzá!