ZETApress

hírportál

Olasz könyvek fesztiválja

A Könyvek Olaszországa című kiállítás nyílt meg délelőtt a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben. A kiállítás annak a nagyobb kiállításnak a része, amelyet az Olasz Egyesítés 150. évfordulójának alkalmából a torinói Salone Internazionale del Libro rendezett, hogy könyveken keresztül mesélje el 150 év történelmét.

Kifinomult érintőképernyős rendszeren keresztül kerül bemutatásra néhány szerző, mű, könyvkiadó és az 1861-től napjainkig az olasz könyvkiadás világát jellemző könyvkiadási jelenség. Bemutatásra kerülnek még Franco Maria Ricci gondozásában megjelent művészeti könyvek: A kiállítás Franco Maria Ricci könyvkiadó, designer, olasz mű- és könyvgyűjtő értékes köteteit foglalja magában.

Az FMR kiadványok az egész világon ismertek, mindenekfelett az azonos című, öt különböző nyelven (olaszul, angolul, németül, franciául és spanyolul) publikált művészeti folyóiratnak köszönhetően. Az FMR kiadványok különlegessége az őket alkotó rendkívüli képapparátusban, az abszolút papírminőségben, továbbá a nyomtatás és kötés technikájában rejlik. A kiállítás az FMR néhány nagyon szép sorozatát mutatja be: a Gran Tour-t, a Bábel Könyvtárát, Az ember keze nyomát és a Képgyűjteményeket.

Olasz Bankok művészeti kiadványai

A kiállítás az ABI (Olasz Bankszövetség) és a Banco Popolare, az Intesa Sanpaolo (Sanpaolo Szövetség) és az UniCredit és által kiadott néhány érdekes művészeti könyvet mutatja be, melyek gazdag és tagolt képet nyújtanak a jelenkori és elmúlt idők Olaszországának művészeti irányzatairól.

A rendkívül szép nyomdai kivitelezésű művek megjelenése a világon egyedülálló, amelyek a banki könyvkiadás szimbólumaivá és kifejezéseivé válnak. A bankok pártolják a tevékenységükhöz tartozó területek művészeti és kulturális örökségét és számos ilyen mű az olasz könyvkiadás legjelentősebb és legkeresettebb művészeti kötetei között szerepel. A kiállítás a délután nyíló XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében került megrendezésre.

Szóljon hozzá!