ZETApress

hírportál

Lombard Reneszánsz Szentendrén

A bergamói Accademia Carrara az észak-itáliai festészet világhírű és egyedülálló gyűjteménye. A szentendrei Ferenczy Múzeumban mától féléven keresztül tekinthetik meg a látogatók az olasz intézmény mintegy 56 festményéből nyíló időszaki kiállítását, amely Bergamo tartomány és testvérmegyéje vezetésének, a Pest Megyei Önkormányzat együttműködése keretében valósult meg.

Az esemény különleges, egyrészt mert a bergamói múzeum korábban nem szerepelt ekkora kiállítással a magyar közönség előtt, másrészt a hazai gyűjteményekben ritkaságnak számítanak a XV-XVI. századi észak itáliai festészeti alkotások. A tárlat a lehető legteljesebb áttekintést kívánja nyújtani a korszakról, a lombardiai művészet központjairól, felvonultatva a legjelentősebb művészeket és illusztrálva az őket foglalkoztató művészi problémákat, hatásokat.

A festménykiállítás tematikáját Dr. Giovanni Valagussa, a bergamói Accademia Carrara művészettörténész-kurátora állította össze, az összesen 56 festménnyel azt az időrendet szemléltetve, ahogy a XV. századi középkori, késő gótikus stílusból Lombardiában is kibontakozik a reneszánsz, majd a XVI. század elejére eljut a manierizmusig.

Tematikai egységek

Az udvari gótika és a flamand újítások
Új szempontok: a perspektíva és a klasszikus antikvitás
Vincenzo Foppa, a padovai antikizáló újítások és környezetük
Ambrogio Bergognone, a Sforzák udvari festője
Bernardo Zenale és a Sforza-oltárkép mestere: párbeszéd Leonardóval
Milanói hatás Bergamóban (A Marinoni-műhely) és kompromisszum Velencével
Leonardo követői
Cremona, Mantova és Brescia: az új maniera jelentkezése a Pó-síkság térségében

Dialógus ? Lucien Hervé (1910?2007) fotói

Lucien Hervé messze tőlünk vívta ki eredményeit, látszólag. Valójában a mi szellemi világunk iskolájába járt ? írta róla Illyés Gyula. A mi szellemi világunk egyszerre jelenti a szülővárost, Hódmezővásárhelyt ? ahonnan hamar elkerült még Elkán László néven ?, de a fővárost is, valamint az ezerkilencszáztízes évek végének magyar kultúráját csakúgy, mint a későbbiekben a Kassák Munkakör szellemiségét, majd Párizsban Capával, Breuerral, Kertésszel fenntartott kapcsolatait.

A reneszánsz épületekről készült, fekete-fehér képekből válogatott kísérő kiállítás a XIV-XV. és a XXI. század között szellemi párbeszédet teremt, amely téren és időn át, az élet-teret alkotó épületek képein keresztül egy korszakot hoz közelebb a ma emberéhez. A kiállítás hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig, augusztus 30-ig látogatható.

Szóljon hozzá!