ZETApress

hírportál

Andrássy, Titánia II. lovagja

Időszaki kiállítás lesz Andrássy Gyula grófról a Gödöllői Királyi Kastély földszinti termeiben június 5-től szeptember 27-ig ? tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón. Erzsébet királyné magát nevezte verseiben Titániának Shakespeare: Szentivánéji álom című darabjának tündérkirálynője után. A Gödöllői Királyi Kastély 2008-tól Titánia lovagjai címmel egy három éven átívelő kiállítás-sorozat keretében mutatja be a hozzá valamilyen okból közelálló férfiakat.

Elsőnek a rá leginkább hasonlító, szellemi örökségét továbbvivő fiának állítottak emléket, aki reménytelenül vágyott anyja aggódó figyelmére és elismerésére, amit csak szörnyű halála után kapott meg. Rudolf ? a reményvesztett imádó című tárlatuk a trónörökös születésének 150. évfordulóján nyílt meg.

A kiállítássorozat második lovagja a 19. század második felének egyik legjelentősebb magyar politikusa, az emigrációja alatt a párizsi szalonokban ?szép akasztottnak? (le beau pendu) becézett Andrássy Gyula (1823-1890) gróf. Ezt a becenevet azért kapta, mert az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvételéért 1851-ben távollétében halálra ítélték, és jelképesen felakasztották.

1857-ben kegyelmet kapott, és hazatérhetett. Deák Ferenccel együtt, együttműködve Erzsébettel a kiegyezés létrehozója volt, és az első kormány miniszterelnöke 1871-ig. 1871-1879 között az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere volt, az ő munkássága alatt annektálták Bosznia-Hercegovinát, és kötötte meg a Monarchia a németekkel az alapszerződést. 1879-ben visszavonult a politikai élettől. Haláláig Töketerebesen élt.

Erzsébet számára Andrássy a délceg, tüzes, temperamentumos magyarságot testesítette meg, ugyanakkor nagyra tartotta politikai érzékét, tehetségét és tudását. Andrássy indította el a magyarok rajongását a magyarul szépen beszélő és író, világszép királynő iránt. Ellentétben a róluk terjengő pletykákkal, kapcsolatuk mindig megmaradt eszményi barátságnak.

A kastély földszinti termeiben megrendezendő időszaki kiállítás lesz az első, amely a Magyarország XIX. századi felelmelkedéséért oly sokat tevő politikusnak állít emléket. Nem vállalkozhatnak az életmű teljes értékelésére. A felllehető festmények, ábrázolások, tárgyak és iratanyagok segítségével gróf Andrássy Gyulát, a hazafit, európai politikust és magánembert szeretnék felidézni a nagyközönség számára.

Szóljon hozzá!