ZETApress

hírportál

Ösztöndíjasok Terézvárosban

Újragondolt hagyomány címmel nyílt kiállítás tegnap este a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasok munkáiból a Nagymező utcai Ernst Múzeumban. Megnyitotta: Radics Márk, az FKSE elnöke és Gerber Pál, képzőművész. A művek április 22-én, vasárnapig látogathatók.

A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal művészgenerációk független munkáját segítő legfontosabb állami támogatás. Az MMIKL (Képző-és Iparművészeti Lektorátus) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából szervezi, gondozza és dokumentálja a fiatal alkotóművészek pályakezdését segítő ösztöndíjpályázatot. A beszámoló kiállítás megvalósítója, valamint a pályázatokról döntő kuratóriumi ülés lebonyolítója hagyományosan a Műcsarnok, helyszíne az Ernst Múzeum.

Idén három ösztöndíjas évfolyam összesen 26 alkotója állítja ki munkáit. A két hétig nyitva tartó kiállításnak a beszámolók elfogadása, illetve az ösztöndíjak meghosszabbítása a tétje. A beszámoló kiállítás stilárisan és műfajilag is széles spektrumban nyújt betekintést a fiatal alkotókat foglalkoztató művészeti kérdések és jelenségek körébe, képet adva az őket érő hatásokról, benyomásokról.

A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj immár több mint fél évszázada a fiatal művészgenerációk független munkáját segítő legfontosabb állami támogatás. A közkeletű nevén csak Derkóként emlegetett ösztöndíj 1955 óta számos változáson ment keresztül, de elvi lényege változatlanul az, hogy biztosítsa az alkotáshoz szükséges egzisztenciális hátteret. Noha története során számos kritika érte, az adminisztratív és pénzügyi akadályok ellenére évente mintegy kétszázan pályáznak rá, ám mivel önmagában természetesen nem képes hálót vonni a teljes hazai művészeti színtér köré, sajnos azoknak a köre is illusztrisnak mondható, akik nem részesülhettek ösztöndíjban?

A tárlatot Zaid S. Sethi, Magyarországon élő fotóművész ösztöndíjasokról készített fekete-fehér portrésorozata kíséri. Kiállítók: I. évfolyam ? Blahó Borbála, Borsos János, Kerezsi Nemere, Korcsmár Eszter, László Gergely, Németh Marcell, Rolik Ádám, Soós Katalin, Szabó Klára Petra, Tóth Angelika. II. évfolyam ? Kis Endre, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Eszter, Szabó Éva Eszter, Takács Szilvia. III. évfolyam ? Albert Ádám, Czene Márta, Csákány István, Esterházy Marcell, Fodor János, Fülöp Gábor, Hatházi László András, Horváth Roland, Khoór Lilla, Koralevics Rita, Sipos Eszter. Kurátor: Készman József. Támogatók: a NEFMI és a Magyar Művelődési Intézet Képzőművészeti Lektorátusa.

Szóljon hozzá!