ZETApress

hírportál

Gombnyomás a kilépéshez

Lénárd Anna: Nyomd meg az ENTER gombot a kilépéshez! ? című kiállítását nyitotta meg Csontó Lajos tegnap este a Váci utcai KAS Galériában. A kiállítás gondolatmenetét egy, az interneten talált fotó indította el. Rajta egy amerikai bankautomata képernyője volt a következő utasítással: ENTER TO EXIT, azaz nyomd meg az ENTER gombot, hogy kiléphess a programból!

Abban az időben, mikor ezt a képet a művésznő letöltötte a laptopjára, úton az egyetem felé mindennap a berlini krematórium mellett biciklizett el, amely mellesleg a német főváros egyik legszebb kortárs épülete. A hatalmas kapu előtt, amelyen szintén azért lépnek be az emberek, hogy kiléphessenek, nem tudott nem megállni, egy percre megnézni, száll-e éppen a füst a kéményből, vagy sem?

A lekanyarodást jelző tábla, ahol következetesen nem kanyarodott le, hanem ment a mindennapi teendőit intézni, a krematórium gazdasági bejárata felé irányította volna. A bankautomata és az a talán meglepő tény, hogy egy temetkezési intézmény is rendelkezik költségvetéssel és adóügyi elszámolással, arra indította, hogy egy kiállítás erejéig összegyűjtse azokat a munkáit, amelyeket a pénz ihletett, az a pénz, amely olyan erősen meghatározza életünket belépésünktől kilépésünkig.

A március 3-ig látható tárlaton nyolc darab ezerforintos is van a falakon. Az első félbe, a második négy, a harmadik nyolc, a negyedik 16, ötödik 32, hatodik 64, hetedik 128, míg a nyolcadik 256 felé van vágva. Ezeket a darabokat az MNB még névértékben beváltaná, de az ennél kisebb ?pénzszemetet? már nem. Ez utóbbiakból egy Mátyás király-portrét készített az alkotó. S mivel három éve a pénzrontás kikerült a Btk-ból, nem is vonhatják érte felelősségre.

A bankban a lejárt és megrongált pénzeket bezúzzák. Ebből egy tégla készült el a kiállításra. Vannak fémpénzek is a kiállítótérben, közöttük számos lejárt érme is található. Angol font is található köztük, de mivel ők még nem tagjai az euró-zónának, így ezt a pénzt kár volt átfúrni és felfűzni a többivel. Láttunk bronzba öntött tízdollárosokat is. Anna amerikai útján kapott 300 dollárt valamiért, s a harminc papírtízest öntötte szoborba. Akkor még ez is többet ért, mint manapság, de ennyit mindenképp feláldozott a művészet oltárán.

Szóljon hozzá!