ZETApress

hírportál

Lezárult a Reneszánsz Év

Hiller István kultuszminiszter zárta be tegnap este a tavaly januárban megnyitott Reneszánsz Év 2008 programsorozatot a Magyar Nemzeti Galériában. A záróbeszédet megelőzően közel egyórás műsorral szórakoztatták a megjelenteket az ifjú artisták, énekesek, zenészek. Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja és Kamarás Iván remek prózái szakították meg rendre a muzsikát.

Már délután megjelent a miniszter Horváth Csaba főpolgármester-helyettessel és Andrea Mária Antonini, ascoli polgármester-helyettessel a Budai Várban. Az Oroszlános kapunál avatták fel Bonfini szobrát, pontosabban az eredeti szobor másolatának másolatát. S hogy miért volt szükség a ?harmalat? elkészítésére? Mert az eredeti 64 évvel ezelőtt megsemmisült az ostromban.

Az eredetit a II. Világháború előtt Farkas György alkotta meg. Ennek másolatát ajándékoztuk akkor Ascolinak, Bonfini szülővárosának, s ez lett a szerencsénk. 1945 januárjában, Budapest ostromakor nem csak az eredeti szobor semmisült meg, de alkotója is elhunyt. A Reneszánsz Év kapcsán aztán az olaszok a náluk lévő másolatból elkészítettek számunkra egy újabb művet.

Még két alkotás érkezett olaszhonból Budára. Két festményt vásárolt meg a kulturális tárca a Galériának: Kakas István erdélyi nemes és felesége, Römer Zsuzsanna portréit, amelyek ismeretlen tiroli festő alkotásai. Az eladó szerint csak a tényleges érték felét, a vevő szerint a dupláját fizettük, de azért egyikük sem panaszkodott. A képeket február 6-tól március 15-ig láthatja a nagyközönség, utána viszont a restaurátorok veszi kezelésbe azokat.

A Reneszánsz Évet holnaptól a tízhónapos New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad követi, melyről már hétfőn beszámoltunk. Jövőre Pécs lesz Európa kulturális fővárosa, melyre szintén készülnünk kell. Utána sem áll le az élet, a kultúrában nem lehet négyéves parlamenti ciklusokban gondolkodni. 2011-ben hazánk tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, így az az év Liszt Ferenc Éve lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Új-régi szinigazgatók

Szóljon hozzá!