ZETApress

hírportál

Új-régi szinigazgatók

Két fővárosi színház élére neveztek ki új igazgatónőket a Magyar Kultúra Napján, míg a harmadikban megerősítették posztján a régi direktort. A Gerbaud Kávéházban öt évre a Vígszínház élére Eszenyi Enikőt, a Thália élére Zimányi Zsófiát nevezte ki Demszky Gábor, míg az Operettszínház élén további öt évig Kerényi Miklós Gábor maradt. (Enikő két éve kapta meg a Valentin-napi szeretetcsokrot.)

Január 22-én ?89-től ünnepeljük a magyar kultúrát, mert 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A legenda szerint egy régi népdalt dúdolgatott, s nemzet imádságát is ennek ütemére írta. Ha dúdolni kezdjük, hogy Megismerni a kanászt fürge járásáról, helyébe az Isten áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel sorok is behelyettesíthetők, s a további sorokkal is ugyanez a helyzet.

Hiller István heti múzeumlátogatása is újabb állomáshoz érkezett. Hétfőn a Műcsarnokban az idei kulturális évad kezdetéről beszélt, míg szerdán a Galériában a reneszánsz évzáró következett. Tegnap délelőtt az Iparművészeti Múzeumba ment, ahol állami kitüntetéseket adott át a kulturális élet kiemelkedő személyiségeinek.

Szóljon hozzá!