ZETApress

hírportál

Rajzoltak a gyerekek

Száznál is több tanuló vett részt 11 iskolából azon a rajzpályázaton, melynek eredményhirdetése a napokban történt meg egy Lázár utcai kávézóban. Közülük 13-an kaptak jutalmat, de nyertek a többiek is. Egy pályázat keretein belül tették fel a kérdést a Messzelátó Egyesület munkatársai az iskolásoknak: Hogyan védjük meg mi a biológiai sokféleséget? Az órai előadások alatt rengeteg ötlet merült fel, melyek betartásával mindannyian sokat tehetünk a biodiverzitás csökkenése ellen. A szervezők köszönik a tanárok, diákok figyelmét és közreműködését ebben a fontos kérdésben, valamint a KVVM támogatását!

A tanórák végén pályázatot hirdettek, melyre bármilyen technikával készült A3-as, vagy A4-es méretű műveket vártak, amelyek a fajok sokféleségének jelentőségét, megőrzésének lehetséges lépéseit mutatják be. Több mint száz alkotás érkezett a megadott határidőre! A naptárba bekerülő képekről való döntés nagyon nehezen ment. A 13 rajzot végül színük, energiájuk miatt választották ki, de minden pályázónak köszönetet mondtak az ötletek, kivitelezések sokféleségéért és hogy időt töltött a pályaművek elkészítésével! A beérkezett rajzok itt találhatók meg, a Pályaművek kategória alatt.

S mi a biodiverzitás? Az élővilág sokfélesége. Több szinten is értelmezhető, egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokféleségét, a fajok összességét, a fajon belüli genetikai változatosságot. De egy kisebb területen belül is értelmezhető, pl. a Kárpát-medence biológiai sokféleségéről, vagy akár egy kerti tó biodiverzitásáról is beszélhetünk.

2010 egy fontos év a biodiverzitás megőrzése szempontjából. A világ majdnem összes országának kormánya ígéretet tett, hogy 2010-ig jelentősen mérsékli a biodverzitás csökkenésének mértékét. Az Európai Unió ennél is tovább ment: azt vállalta, hogy 2010-ig megállítja a biodiverzitás csökkenését! Az idei év: a Gorilla Éve. A gorilla ? különösen annak hegyvidéki alfaja ? az egyik legveszélyeztetebb faj a világon. Ezért az ENSZ más szervezetekkel közösen 2009-et a gorilla évének nyilvánította, hogy ezáltal is felhívja a figyelmet a gorillák helyzetére és a nemzetközi összefogás szükségességére.

A Messzelátó Természetvédelmi Egyesület

1999 szeptember elsején alakult meg a természet- és környezetvédelmi feladatokat ellátó, közhasznú besorolással rendelkező egyesület. Célja a hazai és külföldi természeti értékek, nemzeti parkok megismerése és megismertetése, az ökoturizmus fejlesztése, és ismeretterjesztés elsősorban az ifjúság körében.

2002-ben kapcsolódtak be az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 programjába. Először önkénteseket küldtek ki különböző európai országokban folyó természet- és környezetvédelmi projektekbe, majd 2004-ben három külföldi önkéntes segítségéve! Észak-Somogy természeti értékeit bemutató térképet jelentettek meg. Ezzel egyidőben a petesmalmi Vidraparkban egy tanösvényt is létrehozták.

2005-ben az egyik óbudai taguk kezdeményezésére megalakult az egyesület óbudai munkacsoportja, mely az óbudai természeti értékek védelmét és megismertetését tűzte ki célul. E célok elérése érdekében a természeti értékeket bemutató táblákat és kiadványokat készítenek, szemétgyűjtéseket szerveznek és fellépnek a természeti értékeket veszélyeztető dolgok ellen. Munkájukat 2006 márciusától külföldi önkéntesek is segítik. 2007-ben az Európai Unió sikeres programja folytatódott. Továbbra is részt vesznek a Fiatalok Lendületben 2007-2003 programban, mint EVS küldő, fogadó és koordináló szervezet, valamint ifjúsági cserékben is jelen vannak.

Szóljon hozzá!