ZETApress

hírportál

Pixelek az Ernst Múzeumban

Az MTV és a Műcsarnok együttműködésében nyitja meg Málnay B. Levente és Petrányi Zsolt holnap este 6-kor az Ernst Múzeumban az Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Batykó Róbert, Borsos Róbert, Czene Márta, Fodor János, Galbovy Attila, Hidvégi Áron, Kokesch Ádám, Komlovszky-Szvet Tamás, Kovács Budha Tamás, Orosz Klára, Ötvös Zoltán, Péli Barna, Sipos Eszter, Stark Attila, Sudár Péter és Szabó Eszter munkáiból február 6-ig látható kiállítását.

A magyar MTV és a Műcsarnok 2008 tavaszán közös projektet indított, amelynek célja, hogy fiatal képzőművészeket ? festőket, szobrászokat, fotósokat ? mutasson be a nagyközönségnek, s ezáltal a fiatal generációval megismertesse a pályakezdő művészek gondolkodását és alkotásait.

A május 9-én indult és november 30-áig tartó Pixel Portré című riportsorozat hetente öt percben, illusztrált interjú formájában mutatott be egy-egy fiatal alkotót. A harminc hét alatt bemutatkozó harminc művészről készült összeállítás az interneten is elérhető volt az MTV oldalán, ami lehetővé tette, hogy november végétől december végéig szavazás formájában a nézők is elmondják véleményüket arról, melyik művész személyisége vagy alkotásai voltak a legérdekesebbek a számukra.

A Pixelek című kiállítást a harminc művészből válogatva, a nézők szavazatai és a szakmai kurátorok döntése alapján a legjobbnak talált alkotók munkáiból rendezik meg az MTV riportalanyainak listáját is összeállító kurátorok. A kiállítás koncepcióját alapvetően a felvett interjúk és a nézők által kiválasztott művészek határozzák meg, így a művek és a helyszínen újra megnézhető riportok a művészszemélyiségekre és -szerepekre, valamint a generációt foglalkoztató alapvető kérdésekre helyezik a fő hangsúlyt.

A sokféle médiumot felvonultató tárlat és az azt megelőző tv projekt nem titkolt célja ráébreszteni a fiatalokat, hogy a velük egy életkorú képzőművészek érdeklődése és önkifejezése sok hasonlóságot mutat. Reményeink szerint a vizuális kultúrát egyedülálló módon közvetítő és képviselő zenecsatornával közös vállalkozással sikerül egy új, nyitott közönséget toboroznunk napjaink művészetének.

Az MTV zenecsatorna többek között azért az egyik legkedveltebb médiabrand világszerte, mert a vizuális kultúrát egyedülálló módon közvetíti és képviseli. Pályázataival folyamatosan lehetőséget nyújt a fiatal tehetségeknek a világ különböző pontjain. A magyar MTV a hagyományokhoz hűen nem csak támogatja és bemutatja, hanem együtt is dolgozik a fiatal művészekkel; így képernyőre kerülnek a legaktuálisabb gondolatok és kifejezésformák. A Pixel Portré műsor ? melyben bemutatunk harminc fiatal alkotó személyiséget ? csak a kezdet. A cél az, hogy a csatorna maga köré gyűjtse a legjobb képző- illetve videó-művészeket, és a képernyőn keresztül velük együtt formálja a nézők látásmódját ? mondta el Málnay B. Levente, az MTV Networks Magyarország vezérigazgatója.

A művészet lényege az, hogy közönsége legyen. Az alkotás megismerésének kulcsa az, hogy minél több helyen látható legyen. Ehhez azonban a múzeumok és kiállítótermek falai szűkösnek bizonyulnak akkor, ha meg vagyunk győződve arról, hogy fiatal művészeink olyan kérdésekről beszélnek, amelyek mindennapjainkban gyökereznek. Az MTV és a Műcsarnok együttműködése épp ezt a szakadékot kívánja áthidalni. A folyamatosan bemutatott művészportrék és a projekt végén megrendezett kiállítás célja az, hogy új, nyitott közönséget toborozzunk napjaink kultúrájának ? mondta Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója.

A Pixel Portré sorozat interjúi átfogó keresztmetszetet nyújtanak a hazai képzőművészet még fiatal, de már sikeres csapatáról, ezzel hiánypótló kulturális, közszolgálati szerepet is töltenek be. A rövid portréfilmek közérthető módon népszerűsítenek egy olyan generációt, mely már pályája kezdetén oroszlánkörmöket mutat, méltó a figyelemre. A sorozat minden bizonnyal hozzájárul majd nézői kreativitásának ösztönzéséhez, a vizuális kultúra általános színvonalának emelkedéséhez, újabb és újabb nézőpontok kialakításához. A Pixel Portré egy új, nyitottabb, rugalmasabb nemzedék kedvelt műsora lesz ? mondta Spengler Katalin, művészeti újságíró. Koncepció: Málnay B. Levente, kurátorok: Spengler Katalin, Petrányi Zsolt, produkciós menedzser: Mayer Marianna.

Szóljon hozzá!