ZETApress

hírportál

Kreativitásból jeles

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány tegnap délután a FUGA Budapesti Építészeti Központban kiosztotta az idén immár 9. alkalommal megrendezett versenyének díjait, majd megnyílt a kiállítás a győztes pályaművekből.

Mint eddig minden évben, az idei nyertesek is ? a legfiatalabb 9, a legidősebb majdnem 19 éves ? számos újszerű, rendkívül kreatív ötlettel és kivitelezéssel lepték meg a közönséget. Több nyertes animációs vagy videó-filmet készített, rövid ízelítő belőlük:

Az Ot.Na.Da egy három testvérből álló csapat. Az ő munkájuk a némafilmek korát idéző igazi család burleszk. Szintén testvérek, Szabó Ariel és Sámuel egy ?science-fiction film távoli galaxisban játszódó eseményeire emlékeztető?, mágnesek mozgásából álló stop-trükk animációs filmet készítettek. Kozma Gábor, fekete-fehér animációjában ?belelátta a világot egy apró esőcseppbe, magától értetődően, könnyedén és gördülékenyen alakította egyik formából a másikba vízióit?.

Szabó Levente PC Orchestra munkája zeneileg is kimagasló munka. A cd-drive berregése, az egér klikkelése, a ventilátor hangja szolgáltak alapul a magával ragadó ritmikájú zene és videó elkészítéséhez. A legfiatalabb győztes, a 9 éves Bánhelyi Judit munkáján végigkísérhetjük egy ?rajz születését az első vonalaktól a színezés befejezéséig?. Cseh Vanessa Tükörmeséje igazi animé stílusban készült film ?rutinos animációs mozgatás, a profizmust súroló plánozás? kiemelkedő erényeivel. A Teremtéstörténet című munka egy 15 fős csoport alkotása, akik ?az animációs technikák és trükkök iránt igazi érdeklődést mutatnak?.

Három hardware pályamunka került díjazásra: Wilson egy igazi kis autonóm terepjáró robot, aki képes vizet fecskendezni a talajra, és talajmintát véve megállapítani annak összetételét, pl. a pH-értékét. A mű az Informatikai Labor csapat munkája. A RoboGo csapat műve két egymással kommunikáló robotkéz, kommunikáció alatt értsd: képesek egymással például kő-papír-ollózni! Hegyesi Donát tépőzáras csuklópántos órája nem csak a napi teendőinkre figyelmeztet bennünket, hanem megmutatja a buszmenetrendet is.

A díjazottak és a kiállítás sokszínűségét bővíti még két játék, egy weboldal és egy számítógépes program: Buzási Tibor Blocchi-ja egy Tetrisre emlékeztető, de annál összetettebb játék, ami amellett, hogy szórakoztató, fejleszti a térlátást és a logikai készséget. Az ákb csapat ?mozgó grafikájú, multimédiás kvízjátékot szerkesztett, az amúgy vetített bemutatók készítésére szolgáló PowerPointban, A kincsek nyomában címmel. Nagy Vendel online gépírásoktató programot készített, ő már több száz webes felhasználóval büszkélkedhet.

A pályamunkák talán legviccesebbike az a pushUPs névre hallgató mobiltelefonon használható program, ami nem másra képes, mint megszámolni a tulajdonos reggeli fekvőtámaszait az orrhegynek a telefon képernyőjéhez való érintésével! A pályamunkákat bemutató kiállítás a Fuga Budapesti Építészeti Központ galériájában egy külön kis remekmű, Fernezelyi Márton, a verseny létrehozójának koncepciója. Az ipari hangulatot idéző fémkonzolok hidegségét színes ledek, székek és falgrafikák ellensúlyozzák, s teszik egy olyan barátságos hellyé, ahol szívesen elidőzünk egy órácskát a művek megtekintésével.

A magyar versenyzők művei mellett a három külföldi partnerintézmény versenyének bemutatkozó videói is megtekinthetők a december 15-én, csütörtökig nyitva tartó kiállításon. A nyertes pályamunkákat bemutató weboldal és a díjátadón készült fotók idekattintva érhetők el.

Szóljon hozzá!