ZETApress

hírportál

Milorad Krstić a Műcsarnokban

Képzőművészet és színház találkozása a Műcsarnokban. A Forte Társulat múzeumszínháza és Milorad Krstić kiállítása tegnap estétől látható a Hősök terén. A január 8-ig látható tárlatot Gulyás Gábornak, a Műcsarnok igazgatójának köszöntője után Kurdy Fehér János író nyitotta meg.

Jó ideje nem számít már példa nélkülinek, ha egy múzeumban vagy más művészeti kiállítótérben irodalmi felolvasóestet, koncertet vagy színházi előadást rendeznek. A Műcsarnok legújabb projektje azonban túlmegy a társművészeti programok beépítésének szokásos rendjén: a Ruben Brandt című produkció műfaja: múzeumszínház. Az ismert képzőművész, Milorad Krstić kifejezetten a Műcsarnok számára írt egy színdarabot, amelyet a Horváth Csaba vezette Forte Társulat ad elő december 11-től január 8-ig összesen kilenc alkalommal.

Aki napközben tér be a Műcsarnokba, megnézheti Krstić: Das Anatomische Theater című kiállítását, este pedig az ehhez kapcsolódó színházi produkciót. Gulyás Gábor, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a projekt ötlete a rendező-koreográfus Horváth Csabától származik, akivel korábban, Debrecenben már dolgozott együtt. ? Nem a műfajok keveredéséről van szó, bár az is izgalmas lenne, hanem sokkal inkább a határok kitágításáról. Amikor egy kép megelevenedik, az ugyanúgy képzőművészet, mintha mozdulatlanul függne a falon. A határok megtapasztalása az egyik legizgalmasabb művészeti élmény. Erre itt most csak néhány ezer embernek lesz lehetősége az ülőhelyek korlátozott száma miatt, de azt tervezem, hogy a későbbiekben is lesznek majd hasonlóan rendhagyó projektek a Műcsarnokban ? mondta el az igazgató.

A rendező-koreográfus a társulat munkamódszeréről így vall a darab kapcsán: ? Anyagokat próbálunk megfogni és összegyúrni. Sok esetben kifejezetten a komplexitás megteremtésére törekszünk, máskor meg épp ellenkezőleg: eldobálunk kifejezőeszközöket, és inkább az egyszerűség felé megyünk. Általában a tánc, a szöveg, a zene és a képzőművészet koherens egységének létrehozása a cél. A tánc maga is képzőművészet.

Milorad Krstić & Horváth Csaba: Ruben Brandt. Egy műgyűjtő csoportos portréja. Múzeumszínház, a Forte Társulat bemutatója a Műcsarnokban. A főpróba szombaton, a premier tegnap este 20 órakor volt. További előadások ma és holnap, december 27-29-én, és 2012. január 6-8-án lesznek. Ha kíváncsi rá, miként falja fel a média a művészetet, sőt, a veszélyeket vállalva bele is csobbanna ? a XX. század kulturális ikonjaival övezve ? egy történelmi rafting majdnem thrilleres hullámaiba, vágjon bele Ruben Brandttal egy fekete humorral és szürreális tényekkel átszőtt gengsztertörténetbe. Mert mi van akkor, ha már nem a művészet értéke, hanem puszta létezése a tét?

A történet

A címszereplő Ruben Brandt elképesztő műkincseit ? társai segítségével ? a világ legnevezetesebb múzeumainak, galériáinak és magángyűjteményeinek kirablásával szerzi, miközben egyáltalán nem a meggazdagodás vágya vezérli. És akkor ott van még Mike Kowalski magándetektív is, aki megszállottan szeretné megoldani a múzeumok elszállt rablói-nak titkát. A rablók persze nem sejthetik Kowalski különös módszerét: hang nélkül nézi a klasszikus filmeket. Hogy mi sül ki ebből?

Már a világsajtó is a rablóbanda tetteitől hangos. Az Interpol és számos nemzetközi szervezet nyomoz utánuk, seregnyi fejvadász ered nyomukba. Végül (ki más) Mike Kowalski oldja meg a rejtélyt: megtudja, mi vitte rá Ruben Brandtot saját műgyűjteménye létrehozására…

Szereplők: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Horváth Csaba, Kádas József, Sipos Vera, Vati Tamás/Csere Zoltán. Rendező-koreográfus: Horváth Csaba. Író, díszlet: Milorad Krstić, jelmez: Benedek Mari, fény: Pallagi Mihály és Payer Ferenc. Hang: Kondás Zoltán, produkciós asszisztens: Számel Judit és Koháry Mária.

A kiállítás

Das Anatomische Theater (DAT) ? Milorad Krstić kiállítása tegnap estétől 2012. január 8-án, vasárnapig. Milorad Krstić grafikákból, muráliákból, táncból szőtt történelmi víziója úgy ?lakja be? a Műcsarnok első három termét, hogy a látogató a művészeti ágak, filozófiák, politikai árnyjátékok sűrűjében először elbizonytalanodva, majd az interaktív CD-Rom révén nekibátorodva találja meg a saját útját és történetét. Hiszen erről szól minden ? s ezzel talán még a műkincsrabló Ruben Brandt is egyetértene.

Szóljon hozzá!