ZETApress

hírportál

GM kukorica a MOM Parkban

Bukta Imre: GM Kukorica című kiállítása nyílt meg tegnap este 7-kor a MOM Park I. emeletén lévő Park Galériában. A kiállítást drMáriás, művészeti agronómus nyitotta meg. Kurátor: Molnár Annamária. A kiállítás 2012. június 8-án péntekig, naponta reggel 7-től éjfélig látogatható.

Ezúttal a kortárs magyar művészeti szcéna emblematikus alakja, a Munkácsy-díjas Bukta Imre új installációja látható a Park Galériában. A GM Kukorica című alkotás humorral és iróniával hívja fel a figyelmet egy bevásárlóközpontban a XXI. századi fogyasztói táradalom ellentmondásaira.

Konceptualitás, nyers anyaghasználat és a művész otthoni környezetének ? a mezőszemerei létnek ? kiapadhatatlan motívumkészlete jellemzi Bukta Imre munkáit. Legyenek azok falra akasztható festmények, tárgy-együttesek, vagy sajátos anyaghasználattal készült installációk a térben, a művész a saját környezetében megtapasztalt vidéki valóságot eredeti, jól felismerhető nyelven emeli művészeti élménnyé.

Bukta Imre 1952-ben Mezőszemerén született. Az egri Eszterházy Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének docense és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőszakos tanára. 1978 óta műveivel folyamatosan jelen van hazai és a külföldi kiállításokon. 1982-1985 között Derkovits-ösztöndíjat, 1987-ben Smohay-díjat, 1989-ben Munkácsy-díjat, 1997-ben érdemes művész kitüntetést, 2009-ben Palládium-díjat kapott. 1980-ban, 1988-ban és 1999-ben is részt vett a Velencei Biennálén. Számos munkája jelentős köz- és magángyűjteménybe került. Többek között a bécsi Albertinában, az aacheni Ludwig-gyűjteményben, a budapesti Nemzeti Galériában és a debreceni Antal?Lusztig-gyűjteményben is találhatóak Bukta-művek. Bukta Imre képzőművészt a Godot Galéria képviseli.

A Park Galéria elnevezésű projekt egy rendhagyó együttműködés a Molnár Ani Galéria és a MOM Park között, amelynek kurátora Molnár Annamária. Az immáron négy éve létrehozott kiállítás-sorozat azzal a céllal indult, hogy minél tágabb közönség találkozhasson a kortárs magyar képzőművészet jelentős képviselőinek alkotásaival és megismerjen a festészetnél kevésbé elterjedt műfajokat is, úgy, mint a kortárs szobrászatot és az installációt. Eddig tizennégyen állítottak ki a Park Galériában, közöttük a kortárs magyar művészet kiemelkedő alakjai, mint Körösényi Tamás, Kicsiny Balázs, Vincze Ottó, Benczúr Emese és Várnai Gyula. 2009-ben a projekt elnyerte a Summa Artium Díjat.

Szóljon hozzá!