ZETApress

hírportál

Tükörben a Világ a Fogadóban

Vajon mire van szüksége egy emberi lénynek? Jó, ha akad számára betevő falat, és van hol lehajtania a fejét. De szeretetre és biztonságra is vágyik. Fontos, hogy szabadnak és egyéniségnek érezze magát. És mindeközben megértse mindazt, ami körülötte történik. A január 25-ig látható kiállítás megmutatja: az, hogy az ember milyen módon oltja e sokféle szomját, hatással van arra, hogy embertársai és a többi élőlény megkapja-e mindazt, ami őt megilleti.

A Millenáris Fogadó Padlásán tegnap délután 5-kor megnyílt kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Melyek az alapvető szükségleteim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném? Ezekre a kérdésekre keres és kínál válaszokat a Tükörben a Világ színes, kacskaringós víziója, temérdek installációval és játékkal.

A Tükörben a Világ csapatot a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport alapította, akik 2005 óta tartanak gyerekeknek és fiataloknak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív foglalkozásokat. Üzenetük, hogy az ember cselekvő lény, aki a szűkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedője, hanem kreatív alakítója. További információk itt olvashatók.

A kiállítás látogatói szemléletes példákon keresztül kapnak képet arról, milyen az élet a Föld különböző szegleteiben, és hogy az ő életmódjuk hogyan hat mások életére. A művészi igénnyel kidolgozott, interaktív kiállítás mindenkihez szól, de különösen ajánljuk a 10-18 éves korosztálynak. A programra iskolai osztályok jelentkezését is várjuk. A kiállításhoz egy 33 foglalkozástervet tartalmazó játékgyűjtemény is elkészült.

Szent János a Városligetben

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára és Rafael Valle Garagorri, a Spanyol Királyság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete mondott beszédet a Géniuszok és remekművek sorozat hetedik részét képező Jézus nyomában ? El Greco Szent Jánosa című kamara-kiállítás megnyitó ünnepségén tegnap délelőtt 11-kor a Szépművészeti Múzeumban.

A spanyol festészet egyik legjelentősebb mesterének, a krétai származású El Greco ? A Görög ? művészetének gyökereit, a festészetét ért itáliai hatásokat, alkotásainak ihletőit mutatja be a tegnaptól látható kamara-kiállítása. A Jézus nyomában című tárlat középpontjában a madridi Pradóból kölcsönzött Evangélista Szent János című festmény áll, melyet a hazai múzeum gyűjteményéből válogatott több mint negyven alkotással együtt február 5-ig láthat a közönség. A Géniuszok és remekművek című kamarakiállítás-sorozatba illeszkedő tárlat festmények, szobrok és metszetek segítségével ad képet a mester művészetének hátteréről.

A Szentföld öröksége

A Szépművészeti Múzeum talán legizgalmasabb jövő évi kiállításának ígérkezik a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből válogatott, A Szentföld öröksége című tárlat. A június közepén nyíló kiállítás műtárgyai mintegy 3500 éves időszakot ölelnek át és a tárlat olyan kuriózumokat mutat be, mint a Holt tengeri tekercsek egy darabja, vagy Rembrandt, Chagall és Rodin remekművei. A beharangozó sajtótájékoztatót Aliza Bin-Noun, Izrael Állam budapesti nagykövete és James Snyder izraeli múzeumigazgató is megtisztelte.

Szóljon hozzá!