ZETApress

hírportál

Halál a konyhában

Tegnap este fél 9-kor nyílt meg az Arany János utcai Werk Galériában Marjai Judit: Halál a konyhában című tárlata, melyet Bojár Iván András művészettörténész nyitott meg. Azokról az élelmiszerekről szól, amelyeket mi magunk állítunk elő, hogy aztán magunkat mérgezzük velük.

De szól arról is, hogy az élelmiszerekkel együtt a környezetünket is mérgezzük. Disznófej, ezüstösen csillámló lazac, kakastaréj és egy mosolygó lángos. Marjai Judit új kiállításának bizarr kellékei. A mérgezés és a pusztulás eszközei. És talán lelkének, gondolatainak darabjai.

Marjai Judit terápiás célzattal dolgozik. Képein erőszak és brutalitás van, egyfajta perverz mazochizmus, amivel a művész fel akarja rázni az embereket, hogy felhívja a figyelmet a megoldandó társadalmi, közéleti kérdésekre. ? Gondoljuk csak meg, a legdemokratikusabb dolog az élelmiszer. Mindenki eszik, a koldus és a gazdag is. Ha nem bízhatsz meg abban a falatban, amit lenyelsz, akkor megbízhatsz-e a politikusaidban vagy az orvosodban például? Honnan van egy falat kenyér? Hány ember dolgozott rajta, és mi vezérelte őket? A jóság, a gazdagodás, esetleg a szükség? Ha leülsz, és ezt átgondolod, kiráz a hideg. Minden mélyebbre és mélyebbre mutat ? árulta el Marjai Judit.

A képek szereplői: Bódis Kriszta, Dénes Dóra, Fábry Péter, Karafiáth Orsolya, Orgon Albert, Sára Kata, Ugron Zsolna, Wahorn András. A kiállítás a Werk Akadémia Werk Galériájában került megrendezésre, követve a már korábban is nagy sikerrel megrendezett tárlatokat. Eddig bemutatásra került a művészek többek között: Borsos Lőrincz Lilla, Germán Fatime, Gyarmati Zsolt, Horváth Judit, Kupeczik Ágnes, Márk Iván, Szenteleki Gábor, Weiler Péter. A megnyitón Eleven-zene szólt.

Szóljon hozzá!