ZETApress

hírportál

Szentmise a Pápavonaton

Közép-európai Mozdonyfesztivál és Nemzetközi Étkezőkocsi Találkozó lesz ma-holnap a Vasúttörténeti Parkban. Idén 11. alkalommal rendezik meg az eseményt, melyre Ausztriából, Németországból és Szlovákiából érkeznek gőzmozdonyok, valamint étkezőkocsik.

A magyar mellett az osztrák, lengyel, német, és szlovák gasztronómia mutatkozik be és versenyez egymással. Az étkezőkocsikon minden nemzet sajátos konyhájával várja a különleges ízekre vágyókat. A Mozdonyfesztiválon, mint eddig minden évben, most is megválasztják a mozdonyok közül a legszebbet. A szombati napot II. János Pál Pápa Emlékvonatának érkezése és fogadása zárja, melyet vasárnap tekinthetnek meg az érdeklődők.

A 150 éves Déli Vasút évfordulója adja az apropót, hogy a (DV) 109.109 pályaszámú gőzmozdony becenevén ?Béka? képviselje a hazai színeket az idei Mozdonyfesztiválon. A magyar gőzmozdony mellett bemutatkoznak az osztrák, lengyel, német és szlovák társaik is, akikkel igazi nosztalgiázásra is sor kerül egy-egy régi ?ügyességi versenyszám? erejéig, mint pl. a sprint, sörmenet, vagy a tűzoltás és kisasszonyok kiszabadítása. Kereken 11 évvel ezelőtt, 2000-ben került sor a legelső magyarországi gőzmozdonyversenyre a Vasúttörténeti Parkban. Ennek ma már természetesen nem a jármű konstrukciók közti különbségtétel, hanem sokkal inkább a mai mozdonyvezetők gőzmozdony-vezetési rutinjának tesztelése volt a célja.

A fesztivál minkét napján megrendezésre kerül a Gőzmozdonyok Parádéja, melynek keretében minden gőzmozdony ?bemutatkozik? a fordítókorongon, majd egy ?gyors? sprint után valamelyik ? előre kisorsolt ? versenyszám játékos bemutatója következik. Ezt követően a korábbi évek tapasztalatai és a látogatók visszajelzései alapján idén a szervezők lehetőséget teremtenek a Mozdonyfesztivál közönségének a külföldi gőzmozdonyokon való utazásra. A rendezvény alatt a Vasúttörténeti Park interaktív programjai közül egész nap kipróbálható a kerti vasút is, és hajtányozásra is lehetőség nyílik.

Az Étkezőkocsik Találkozóján és versenyén a külföldi és magyar csapatok személyzetének 12 féle kritériumnak kell a zsűri előtt megfelelnie. Ilyen például a kocsik dekorálása, az ételek tálalása, felszolgálása, az étlap összeállítása, vagy a chef-ek megmérettetése. A pontozást követően a nemzetek konyhái megnyílnak a közönség részére is, ahol szolid árakon kóstolhatják meg a vendégek a helyi specialitásokat.

Szombat este 7 órakor érkezik vissza Esztergomból a Vasúttörténeti Parkba II. János Pál Pápa Emlékvonata, melyet még aznap este 20 óráig, vasárnap pedig már reggel 8-tól tekinthet meg minden érdeklődő. Vasárnap 17 órakor Katolikus Istentisztelet kezdődik a Pápa Emlékvonatán, ezért 16:30-tól a belépés díjtalan lesz az erre a programra érkezőknek.

Szóljon hozzá!