ZETApress

hírportál

Lengyelek a Ludovika téren

A Magyar Természettudományi Múzeumban holnap délután 4 órakor nyílik Marian és Michał Szewczyk: Gyöngyvirágtól lombhullásig ? lengyel fotósok Homoki-Nagy István nyomdokain című kiállítása, melyet Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete nyit meg.

A Ludovika téri kiállítás Dr. Homoky-Nagy István emléke előtt tiszteleg. A kiváló természetfotó- és filmkészítő 1914-ben született Mezőtúron. Jogi tanulmányainak befejezése után kezdett fotózással foglalkozni. 1945-ben a Természettudományi Múzeum Sajtó- és Fotóintézetének igazgatója lett, 1949-ben pedig a Magyar Filmgyártó Vállalat hívta meg film készítésére. 1959-ig Gödöllőn, 1960-tól Alcsútdobozon, az általa megszervezett filmtelepen dolgozott.

Az első színes, egész estét betöltő természetfilmet hazánkban ő készítette. Filmjei világsikert arattak: Velencei Nagydíjat, Cannes-ban a legjobb operatőr-díjat, Edinburgh-ban több filmje a legjobb természetfilm-díjat, Uruguayban, Monté videóban nagydíjat, Bombayban fesztivál-díjat nyert, és még számtalan országban kapott elismerést, mint filmjeinek írója, rendezője és operatőre. Itthon Kossuth-díjjal, Érdemes Művész-címmel és a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntették ki. A Nemzetközi Fotóművész Szövetség kitüntetett tagja volt, és az Angol Királyi Társaság meghívta tagjai sorába.

Filmjei: A Kis-Balaton madárvilága, Löszfalak madarai, Egy kerecsensólyom története, Vadvízország, Gyöngyvirágtól lombhullásig, Kék vércsék erdejében. Cimborák, Hegyen-völgyön, Ősök útján (koprodukcióban), Néma romok, Hej, csóka, Macskakaland, Pletyka délutánja. Kurta lábú pásztor, Erdei tó, Hervad már ligetünk, Sasfióka, valamint a Pfutő és Puch című ötrészes sorozat.

Pár filmje könyv alakban is megjelent; Szárnyas vadászmesterek. Gyöngyvirágtól lombhullásig, Cimborák, Hegyen-völgyön. Új filmjének előkészítése közben, 1979-ben hunyt el. Születésének 70. évfordulóján Gödöllő tanácsa emléktáblát helyezett el tiszteletére és utcát nevezett el róla. A Magyar Filmgyártó Vállalat a filmgyár kertjében állíttatta föl bronz fejszobrát, Morell Mihály alkotását.

Szóljon hozzá!