ZETApress

hírportál

Fürdőutazás Európában

Európai fürdőutazásra indultunk délután a belvárosi Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítók arra vállalkoztak, hogy az idei ?vizek éve? tiszteletére két nagysikerű tárlat egymás melletti bemutatóját rendezzék meg mától január 25-ig.

Németországból, Ulmból érkezik az elsősorban építészeti szempontból válogatott ?Balnea?, amely 18-19. századi európai fürdőépületek 26 makettjét mutatja be. A kiállítás makettjeit 1999 és 2008 között a Stuttgarti Egyetem Építész- és Várostervező Kar hallgatói készítették az Ábrázoló és Formaismereti Intézetben Martin Hechinger makettépítő mester és Dr. Erwin Herzberger professzor vezetésével. Az izgalmas építészeti modelleket Hans-Joachim és Heyer Boris Miklautsch igényes fotói egészítik ki. Láthatunk főúri fürdőket, közfürdőket, a mosoda hajót, uszodát, valamint mór és a kínai stílusú fürdőházat is.

A kiállítás másik részét Terleczky József balatonfüredi magángyűjtő anyaga alkotja. Az Osztrák-Magyar Monarchia gyógyfürdőit, a vízkúra színtereit és a korszak társasági életének jeleneteit beszédes képeslapok, gyógyvizes poharak és dokumentumok idézik fel. A Balaton környéki bemutatókról most Budapestre látogató hangulatos anyag méltán számíthat a fővárosi közönség érdeklődésére. A látnivalókat a Nemzeti Múzeum korabeli divat szerint készült fürdőruhákkal, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum jellegzetes tárgyakkal, az MKVM saját dokumentumanyagával egészíti ki.

Egyet fizet, kettőt kap! ? hirdetik a kereskedők a különféle termékeket és szolgáltatásokat. Az MKVM is ezt teszi most, de a két téma szervesen kapcsolódik egymáshoz: az épületek és az életmód úgy, ahogy a vizek folynak egymásba ? elválaszthatatlanul. Kellemes lubickolást kívánunk hozzá!

Szóljon hozzá!