ZETApress

hírportál

Kolonics, a Sportlegenda

Tegnap déltől Szegeden, a Klauzál téri EDF Galériában látható a 2008-ban elhunyt kenus legenda pályafutását és sikereit bemutató vándorkiállítás. Az utolsó napokban már katonák is segítik a szervezők munkáját ? tudatta az MKKSZ.

Pontosan 20 évvel ezelőtt szerepelt először felnőtt világbajnokságon Kolonics György, aki utána 17 éven keresztül megszakítás nélkül minden világversenyen részt vett. Erről az évfordulóról is megemlékezik a kiállítást, amelyen bemutatják a kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nagyjából ötszáz érme közül a legfontosabbakat, valamint több oklevelét, állami kitüntetéseit és két hajóját is. Az egyikben 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával nyert olimpiát 500-on, a másikban, Sydneyben egyedül győzött ugyanezen a távon.

Éppen jókor ért ide ez a kiállítás, Kolót rengeteg szép emlék fűzte Szegedhez ? mondta az ünnepélyes megnyitón Kozmann György, Kolonics György világbajnok és olimpiai bronzérmes páros társa. ? Az egyik legemlékezetesebb szegedi élményét volt szerencsém vele 2006-ban átélni, amikor csodálatos közönség előtt nyertünk világbajnoki címet 1000 méteres párosban. Akkor a döntőt közvetítő sportriporter azt mondta, Koló szobrot érdemelne a Tisza-parti városban. Bár szobra még nincs Kolonics Györgynek Szegeden, ez a kiállítás többet elmesél róla, mint bármilyen emlékmű.

Ellepték a versenyzők a ferihegyi repülőteret

Közben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre megérkezett a versenyzők legnagyobb csoportja. A szervezőbizottságnak hétfőn több mint 450 ember lejutását kellett biztosítania Szegedre. Ez pedig nem kis logisztikai feladat, hiszen a sportolók nem egyszerre jöttek meg, hanem folyamatosan érkeztek a világ különböző pontjairól. Éppen ezért saját, vb színekben pompázó információs pultnál fogadják a hostessek a Budapesten landoló sportembereket és ültetik fel őket a Szegedre induló buszokra.

A technikai személyzet is megfeszített tempóban dolgozik azért, hogy a nézők már szerdától zavartalanul szurkolhassanak a Maty-éren. Épül a tribünnel szembeni osztószigeten a gigantikus, 64 négyzetméteres kivetítő, melyhez több tonna alkatrészt úsztatott be a partról a Magyar Honvédség szentesi műszaki alakulata. A sokat látott katonák szerint ennél is nagyobb bravúr volt, amikor az általuk épített pontonhídon átgurult a közel 50 tonnás darus kocsi, amely a helyére tette a pókkamerát tartó ? szintén több tonnás ? oszlopokat.

Szóljon hozzá!