ZETApress

hírportál

Kincses templomok

Grassalkovich Antal, a főúri mecénás címmel időszaki kiállítás nyílt délelőtt a Gödöllői Királyi Kastélyban. Helyszíne a tavaly felújított Rudolf-szárny modern múzeumi technikával felszerelt emeleti teremsora, amelyet a restaurált XIX. század eleji falfestés tesz még különlegesebbé.

A 2012. január 29-ig látható kiállítás az idei gödöllői Barokk Év alkalmából Grassalkovich I. Antal (1694-1771) alakját, egyházi kapcsolatait és mecénási tevékenységét mutatja be. Az előtérben a kiállítás bevezetőjeként Kresz Albert fotóművész ihletett képeit láthatjuk azokról a templomokról, amelyek a főúr támogatását élvezték.

Az első két terem Grassalkovich életútját, személyes kapcsolatait mutatja be az egyház életében és a világi hatalomban fontos személyekkel: Althann Mihály Frigyes és Mihály Károly, valamint Migazzi Kristóf püspökökkel, III. Károllyal és Mária Terézia királynővel. Az említettek korabeli festményábrázolásain kívül itt állítják ki a Mária Terézia alapította Szent István-rend díszruháját, emlékérmét és alapszabályát, ugyanis érdemei jutalmául Mária Terézia a Rend tagjává avatta. Ugyanitt a királynő által adományozott miseruhát és palástot, valamint Grassalkovich egyháztámogatói tevékenységét bizonyító eredeti iratokat, személyéhez kötődő relikviákat, köztük a főúr végrendeletét tekintheti meg a látogató.

A következő szobában Nepomuki Szent János kultuszával, annak tárgyi és írásos emlékeivel ismerkedhetünk. A Nepomuki-kultusz magyarországi elterjesztéséért Grassalkovich is sokat tett, mivel védőszentjeként maga is nagyon tisztelte. Itt kap helyet a legjelentősebb magyar Nepomuki Szent János kultusztárgy-gyűjtő anyagának több, még soha ki nem állított tárgya. A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény és az Egyházmegye számos plébániája is támogatja kiállításunk megrendezését legbecsesebb, XVIII. századi darabjaival. Kegytárgyak, miseruhák, kelyhek, gyertyatartók, szobrok és festmények mutatják be a korszak egyházi kultúráját és a mecénás főúr bőkezűségét.

A mostani kiállítás új megvilágításba helyezi Grassalkovich I. Antal egyházi mecenatúráját, tekintve, hogy az idevágó anyag még sohasem volt együtt látható, sőt nem kevés olyan tárgy is bemutatásra kerül, amelyekkel először találkozhat a szakma és a nagyközönség. A kiállításhoz tudományos igényű, fotókkal gazdagon illusztrált kétnyelvű katalógus készül.

A tárlat látogatását szakvezetésekkel egészítik ki, amelyet a Kastély Múzeum muzeológusai és a Kastélybaráti Egyesület tárlatvezetői tartanak, valamint több korosztály számára kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálunk előre egyeztetett időpontokban. A kiállítás anyagának jelentős részét a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény tulajdonában lévő tárgyak és ábrázolások teszik ki, ezen kívül a Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, a Magyar Nemzeti Galéria mellett több más köz- és magángyűjtemény, valamint több jelentős egyházi gyűjtemény is hozzájárul legbecsesebb kincseivel.

A kiállítás vezető kurátora: Dr. Lábadi Károly néprajzkutató, kurátora Dr. Papházi János történész-főmuzeológus. A kiállítás fővédnöke: Dr. Beér Miklós, váci megyéspüspök. Rajtuk kívül a lovagtermi megnyitó előtt Gönczi Tibor, a GKK ügyvezető igazgatója, Dr. Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere és Dr. Pálos Frigyes őrkanonok-prépost, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója tartotta a Barokk Színházteremben a sajtótájékoztatót.

Szóljon hozzá!